Митко Кунчев: Да има допълнителни дати за явяване на НВО е все едно да се отвори кутията на Пандора

5
Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование, каза директорът на Математическата гимназия в Русе
Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование, каза директорът на Математическата гимназия в Русе Снимка: Facebook

Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование, каза директорът на Математическата гимназия в Русе

Изпитите след седми клас всяка година се превръщат в съдбоносни за стотици хиляди български семейства. От една страна уж е просто Национално външно оценяване /НВО, както му казват хлапетата/, но от друга - ако детето не получи високи оценки, рискува да провали собственото си бъдеще и мечтите на родителите си. Затова и подготовката е сериозна и тече през цялата година в ужасния седми клас - частни уроци, курсове, пробни изпити, преобразуване на точки в оценки, смятане на балове и изобщо - кошмар за всички участници в този уж елементарен процес на оценяване.

Предложението на министерството да въведе втора дата за този съдбоносен изпит бе прието с възторг от хората, които вече са минали поне веднъж през този процес. Все пак родителите на седмокласниците освен за знанията на децата, се тревожат и за здравето им, тъй като "днес се решава животът им".

Мнението на специалистите обаче е различно, предава БНР. Аргументите са на дългогодишния директор на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе Митко Кунчев:

"Да има допълнителни дати за явяване на НВО след 7-и клас е все едно да се отвори кутията на Пандора. Тези изпити съществуват от много години и на никой не му е минавало през ум досега да има допълнителни дати. Сега това не бива да се прави. Въвеждането на такива допълнителни дати е свързано с решаването на някакъв проблем. Аз не знам такъв проблем да е формиран ясно на база най-малкото на статистически наблюдения. Много задълбочено трябва да се анализират такива данни. В годината има такива десетина случая. Те могат да бъдат решени по административен път по друг начин. Ако става дума за 1000 случая, тогава трябва да се изясни въпросът защо има 1000 случая".

Според него няма как да се създаде идеална система:

"Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование - свръхцентрализацията на управлението, съществуването на държавен централизиран план прием, централизирани форми на прием, липса на автономия в училищата да си решават такива проблеми, липсата на активно място в самоуправление".

Според него с въвеждането на втора дата за изпитите, ще възникнат множество въпроси и проблеми. По думите му приемът в училище може да бъде устроен по друг начин, така че този проблем да не се поражда.

Втората дата ще доведе само до проблеми и да го кажем направо - корупционни схеми в името на детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    той
    Точно така- децата се готвят сериозно и трябва втора дата. С цялото ми уважения към другаря Кунчев какво като е било така? Нали се сещате, че хората - респективно децата могат да боледуват, да преживяват стрес ...
  • 6
    7
    Русенец
    Ало, "Дунавмост", Митко Кунчев е пенсионер от началото на 2019. Оправете си текста под снимката, където пише, че е директор!
  • 7
    6
    В.П.
    Кунчев , защо държите Росица Георгиева за началник РУО ? Ти най добре знаеш ,че тя е пагубна за Русенското образование ! Ако тя започне новата учебна година ,това ще бъде провал за това правителство на русенска почва !
  • 7
    5
    до 2
    100 + от мен. Но като човек бил в системата ти казвам, че няма как да стане. Нямаш представа какви финансови потоци вървят около тия оценки. Детето нещо било разсеяно в него ден, пък дори и неподготвено, прас 4-ката и настъпва ужасяващ смут в семейството. Започват да се теглят пари /че даже и кредити/ за частни учители и уроци. Не говоря на "ангро". Мой ученик, блестящ интелект, но покрай специфичния за годините му период нещо се беше отвеял. Побъркаха го със средни оценки. Момчето завърши архитектура в Дания първи във випуска си.
  • 3
    4
    intessa
    Г-н Кунчев е прав. Сега по статистика има десетина ученика, които не са се явили на матура поради някаква причина. Можете ли да си представите ,ако някое дете не е подготвено и каже ,,вземете ми бележка , аз съм болно". Тогава колко деца ще го направят- хиляди. Ако детето е умно , където и да е прието има си легални начини за прехвърляне в желаното училище.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари