Арменци в Русе излизат на протест

2
Митингът ще се проведе пред сградата на Общината
Митингът ще се проведе пред сградата на Общината

Митингът ще се проведе пред сградата на Общината

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протестно шествие в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София, цитирани от БТА.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Митингът в София ще се състои пред сградата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) от 13:00 часа, а в останалите градове ще е по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе митингът ще се проведе пред сградата на Общината.

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. В същия ден и час на 1 октомври митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други.

Освен солидарност и подкрепа, целта на протестната акция е да привлече фокуса на общественото внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общност, която ще се проведе на 5 октомври в Гренада, Испания. В рамките на това събитие е планирана среща между министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Над три четвърти от 120-те хиляди жители на населения предимно с арменци са избягали от Нагорни Карабах от началото на азербайджанското настъпление, предаде Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    10
    ptica
    до Н 6 Sorry какъв ХоджалЪ те яде и тебе, платено турско мекере? И туркините и укрите са вечно бременни, те сеХ не знаят и където и да се поселят изяждат коренното население. Вие себе си глейте, че скоро по-зле и от арменци ще бъдете и никой няма да ви подаде ръка. А може и да не бъдете, защото ще сте си направо претопени в турчоля и укри в най-добрия случай.
  • 3
    9
    ptica
    Митинг и протест едно и също ли е?
  • -2
    8
    доктора
    думкал съм една арменка години наред...хубави неща прави с уста и гъз
  • 5
    7
    Изгнаник
    До номер 5 - и аз не познавам много арменци, но са честни почтени и доста интелигентни хора, ама злобичката ти не ти позволява да се изказваш обективно! Подкрепа за арменците!
  • 3
    6
    SORRY
    А КЛАНЕТО В ХОДЖАЛЪ ЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ ТОГАВА,В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ МНОГО ЕТНОСИ ,НЕ СЕ КОЛЯТ ЕДИН ДРУГ,ЩОМ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ТЪРПИТЕ РАЗДЕЛЯЙТЕ СЕ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари