Мистични кадри на Асеновата крепост от въздуха спират дъха

3
Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение
Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение

Асеновата крепост /Петричка крепост преди преименуването и в чест на цар Иван-Асен ІІ/ без съмнение е най интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеновград – с хронологични граници от старожелязната епоха до началото на 15 век.

Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието.

Единствено достъпна е от югозапад, затова там е изградена крепостна стена, снабдена по-късно с бойни зъбери. На запад в подножието на скалата преминава стратегическият път.

Там е изградена висока трапецовидна отбранителна кула. Археологическите материали /погребение на тракийски воин –V-ІV в. Пр. Хр./ сочат, че крепостта в началото на късната старожелязна епоха е съществувала вече като тракийска крепост.

Проведени археологически разкопки на т.нар. Феодален замък – най-високата и силно укрепена част на крепостта, разкриха наличието на 3 големи строителни периода – ІХ, ХІ и ХІІІ век. През ХІ век тук вече е съществувала и малка църква – параклис.

Най-голямото разширение и преустройство свързваме със строителната дейност на цар Иван-Асен ІІ. По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под Феодалния замък. Негово дело е и строежът на голямата двуетажна крепостна църква «Св. Богородица Петричка».

Писмените извори съобщават, че след смъртта на султан Баязид през 1402 г. между двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи избухва междуособна война за престола. Муса се укрепява в сравнително добре запазената крепост Петрич, но не издържал на обсадата и се предал на милостта на брат си.

След капитулацията на Муса крепостта е разрушена до основи, за да не буди повече отцепнически апетити, а и защото няма вече никакво стратегическо значение.

По неизвестни причини остава непокътната само крепостната църква «Св. Богородица Петричка» - такава, каквато я познаваме и днес.

Древното укрепено селище Петрич, сега Асенова крепост е добре проучено. Зидовете и другите крепостни съоръжения са частично реставрирани и консервирани.

Единствената добре запазена сграда тук е църквата «Св. Богородица Петричка».

Заради своето живописно местонахождение /построена върху скална площадка в подножието на Феодалния замък/, изящество и степен на запазеност, е обявена за паметник на културата от национално значение.

 През 1986 г по повод 800 годишнината от въстанието на Асен и Петър се извършват последните реставрационни работи по църквата – по външната фасада и на стенописите, датиращи от времето на построяването й. На 14 август 1991 г. църквата е отново осветена и става действащ храм.

Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари