Мистериозният хепатит при децата: Засечени са над 200 случая в двадесет държави

0
При пет деца се е стигнало до чернодробна трансплантация
При пет деца се е стигнало до чернодробна трансплантация Снимка: iStock

Заради хепатит с неизяснен произход здравното министерство поиска лекарите да изпращат при съмнителни случаи проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести

Заболяването се разпространява сред деца в 20 държави по света. Между случаите няма пряка епидемична връзка.

Предполага се, че причина за острото чернодробно възпаление може да е аденовирус. Най-много заразени има във Великобритания, която е сигнализирала още на 5 април. В още 12 европейски държави, сред които и Румъния има потвърдени случаи. При пет деца се е стигнало до чернодробна трансплантация. Индонезия съобщи, че три деца са починали от хепатит с неясен произход през април.

Хепатитът с неизяснен произход най-често засяга децата на възраст между 5 и 10 години.

"Причинител в част от случаите донякъде е установен - касае се за аденовирус. При над половината от случаите няма конкретен причинител", каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предава БНТ.

Заразените деца нямат връзка помежду си и за епидемия не може да се говори, твърдят експертите. Възможно е хепатитът да е причинен от аденовирус в комбинация с COVID-19 или друг вирус.

"Веднага при хепатити се изследва за вирусите причиняващи хепатит А, В, С, D и Е. Това са случаи, които са отрицателни за тези вируси. Имаме едно остро заболяване със засягане на черния дроб. Част от децата заболяването прочита тежко - стига се до чернодробна трансплантация", добави проф. Татяна Червяенякова, директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

В повечето случаи децата успяват да преборят мистериозния хепатит. Доктор Даскалова е получила инструкции от здравните власти кога трябва да изследва пациентите си.

"Гадене, повръщане, общо неразположение, помътняване на урината. Когато забележат, че има нещо, което притеснява детето, то не се чувства добре, по-скоро да дойдат на преглед, отколкото да предприемат самолечение", посъветва д-р Деница Даскалова.

В Националния център по заразни и паразитни блести очакват всички съмнителни проби. Целта е да установят кой вирус причинява хепатитът с неясен произход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Познат сценарий, слаби...
    Искате да кажете, че все пак американските био-лаборатории в уСрайна успяха да разработят и пръснат нов *мистериозен* вирус по света, за който Бил Гей има вече разработена *ваксина*? И са ви приготвили локдауни, маски, каски и спринцовки? А €врогейската комисия, Урсула, СЗО, Биг Фарма и чифутите мултимилиардери ще гушнат отново едни пари? Хора, МИСЛЕТЕ с главите си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари