Мирослав Маринов: Нова техника ще подпомага залесяването и възобновяването на горите у нас

2
Шестте държавни горски предприятия в страната ще разполагат с нова техника за 60 милиона лева, заяви заместник-министърът на земеделието
Шестте държавни горски предприятия в страната ще разполагат с нова техника за 60 милиона лева, заяви заместник-министърът на земеделието

Шестте държавни горски предприятия в страната ще разполагат с нова техника за 60 милиона лева

Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“. Техниката ще се използва за възобновяване на горски територии, залесяване и разсадникова дейност. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов в местността Ормана край Ямбол, където бе показано новото оборудване за Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП), цитиран от БТА.

По думите му тази година горските пожари у нас са достигнали по поражения едни от критичните години. „За съжаление, пожарите в Бургаско, Свиленградско, Хасковско, изравниха статистиката от някои лоши години. Пожарите наистина не са малко, доста площи засегнаха“, посочи зам. -министърът. Където има засегната горска растителност от върхови пожари, след нейното почистване, ще се изчака три години за евентуално естествено възобновяване на тези площи. Ако това не се случи, ще бъдат направени залесявания, каза още той.

Маринов увери, че тази година няма да има проблем с осигуряването на дърва за огрев на населението и има достатъчно количества. „След кризисната 2022 г. ние взехме своите уроци. Тази година имаше активна информационна кампания. Населението започна да се снабдява навреме – още през пролетта“, каза зам.-министърът в отговор на въпрос на агенцията. До кризата с дърва миналата година се е стигнало заради презапасяване с дърва, породено от покачване на цените на газ и електроенергия след войната в Украйна, посочи той.

Зам.-министърът заяви, че ЮИДП ще продължи да ремонтира горските пътища около българо-турската граница и подпомага охраната на браздата. „Имаме съвместни екипи между гранична полиция и горски служители. Това е национална сигурност, предприятията са държавни. Участваме с всички сили, възможности и законови мерки“, каза Маринов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари