Миризма на бакелит събужда русенци

2
Серийни обгазявания късно вечер и рано сутрин възмутиха русенци
Серийни обгазявания късно вечер и рано сутрин възмутиха русенци Снимка: Dunavmost

Серийни обгазявания късно вечер и рано сутрин възмутиха русенци

В последните дни ставаме потърпевши на контролираното индустриално изпускане на отпадъчна химия. Социалната мрежа се тресе от множество сигнали буквално от всяка точка на града. Споменати са обичайните заподозрени източници - водещи производствени предприятия в града. Изказаха се мнения, че миризмата е типична за запрашаване при асфалтиране, което тече ударно в момента. Повечето коментиращи обаче са категорични: Обгазяват ни отново и няма институции, които да си свършат работата.

"В една от малкото хладни и приятни вечери, ни задушиха с познатата миризма на бакелит" , пише потребителка на мрежата.

През изминалия месец стана ясно, че Община Русе иска да наеме за още две години измервателната станция за въздуха. Причината е, че договорът, сключен с Община Белене изтича. Въпреки, че станцията измерва широк спектър замърсители: бензен, толуен, етилбензен, орто-, мета-, пара-ксилен, фенол, орто-, пара-крезол и нафтален, нейното ползване все повече прилича на трик, отколкото на средство за реално решаване на проблема.

Дали местните политици ще посмеят отново да използват темата за чистотата на въздуха в предизборната кампания предстои да разберем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    tg
    Замислете се добре над следното... В района на ТЕЦ-а доста често смърди, но в града няма миризми. И това при положение че духа западен вятър, т.е. в посока навън от града. Хмммммм, как така се получава...?
  • 2
    7
    Извадка от 2017г.
    Професор Драгомир Янков - директор на института по инженерна химия към БАН и проф. Венко Бешков, също от института, посетиха завода на 2 ноември 2016 година като част от работна група, назначена от областния управител. Целта й беше да се запознае с работата на "Монтюпе". Проф. Янков потвърди изказването си от декември, че на паркинга на предприятието е усетил миризма, която вътре не е била толкова силна. Според него това се дължи на факта, че вътре има движение на въздуха и не се усеща толкова. Експерта обясни, че миризмата, която русенци определят като на "изгорял бакелит" се дължи на разлагането на смолите в производството. При нагряването им се получава подобна миризма. Според професора, бакелитът е първият продукт, произведен с участието на формалдехид и затова хората го познават и асоцират миризмата с него. Самата фенолформалдехидна смола се ползва при изработването на "сърца". Те се получават по горещ метод, като се смесва пясък със смолата и се вкарва като катализатор диметилетиламин. При нагряването на сърцата има висока температура и се отделя миризма, вредна за човешкото здраве. Професорът добави, че го е впечатлило това, че готовите горещи сърца се съхраняват до машините и отделят характерна миризма, приличаща по-скоро на амин. При самата обиколка на завода работната група е разходена из хале 1 и хале 2, а когато са стигнали до хале 3 им е казано, че там се извършват същите процеси и са минали доста набързо. Самото хале 3 обаче значително се различава от другите 2, защото те нямат въпросните отвори отгоре. Драгомир Янков добави, че в никакъв случай ако се горят кабели не може да мирише така.
  • 6
    6
    Brut
    Всички говорят,но никой нищо не прави!!! Вече сме се наситили на предизборни обещания,за справянето с мръсния въздух!!! След избори всичко потъва в небитието! На никой кмет не му стиска да се справи със замърсителите. Явно много зависимости и пари се движат по тая линия! Лубрика и монтюпе да изчезват!
  • 13
    5
    Образцов жител от село
    В село Нисово въздухът е кристално чист. Кметът ни се грижи за въздуха, а Вашия кмет как е?
  • 12
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Не е на бакелит, а миризмата е от изгорелия кондом на Пенчо Милков, следствие на буйните му среднощните сексуални похождения с колежки от общината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари