Миньори и енергетици блокира пътя между Стара Загора и Казанлък

1
Протестиращите искат премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн
Протестиращите искат премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн Снимка: БГНЕС

Протестиращите искат премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн

Протестно автошествие на миньори и енергетици блокира движението по пътя Казанлък – Стара Загора в района на Върха. Протестиращите тръгнаха тази сутрин от Раднево и Стара Загора, очаква се да преминат през Казанлък и разклона за град Мъглиж и шествието да приключи край Нова Загора.

Основните искания на протестиращите са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии, съобщава БТА. Това, според тях, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия. Те искат още изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Има опасения и от съкращения в комплекса.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестните действия ще продължат.

Това е поредното недоволство на енергетици и миньори в региона. През миналата седмица протестни автошествия блокираха пътни отсечки в Гълъбово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари