Минус 46 градуса в Чикаго

1

В следващите часове и дни обширни части от Канада и САЩ попадат в зона на изключително ниски температури, като на някои места може да бъдат поставени рекорди.

В района на Чикаго термометърът във вторник през нощта ще наближи минус 30 градуса по Целзий, но заради вятъра ще се усеща като минус 46 градуса.

Властите в няколко щата обявиха извънредно положение, защото спускащата се от север мощна вълна може да свали температурата на най-студените места до минус 53 градуса. В момента на Еверест е минус 38 градуса, а на Северния полюс - минус 32 градуса, пише Дневник.

Метеослужбата на щата Айова предупреди населението да не излиза навън, а когато това се наложи да избягва поемането на дълбок дъх и разговорите. Появиха се и първи съобщения за престъпления, при които хора със скъпи якета с пух от канадски гъски са били заплашени на улицата с оръжие и принудени да съблекат дрехата с цена над 1000 долара.

Поне 55 милиона души попадат в зоната на най-опасните температури, а 90 милиона - там, където термометърът ще наближи минус 20 градуса. Тази седмица под нулата ще е за около 250 милиона души от континенталната част на САЩ, а това са над три четвърти от населението.

Ефектът от тях ще бъде усетен на юг чак до щати като Алабама, Мисисипи и Джорджия, където може да завали сняг. Затворени са много училища, само в района на Чикаго са засегнати 360 000 ученици и студенти, отменени бяха над 1000 полета до Атланта, където предстои най-гледаното спортно събитие - финалът на турнира по американски футбол "Супер боул".

Това е явление, което може да се случи веднъж на поколение и носи сериозна заплаха за здравето и живота на много хора. Метеорологът Джим Хайес предупреди, че при толкова силен студ първите признаци на измръзване може да се появят след само 10 минути, както и че няма да се затопли в продължение на няколко дни.

Бруталният студ е причинен от слизането на юг на "полярен вихър" - огромна маса от въздух с много ниска температура, който нормално се върти около Северния полюс. Изместването вероятно се дължи явление в другия край на планетата - поток топъл въздух, изкачил се през Мароко и Източния Атлантик на север. Подобно явление имаше приз зимата на 2013-2014 г.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари