Министерството на земеделието готви промени в Закона за арендата

7
Те трябва да гарантират защита на интересите както на собствениците на земеделски земи, така и на тези, които вземат и обработват земята
Те трябва да гарантират защита на интересите както на собствениците на земеделски земи, така и на тези, които вземат и обработват земята

Те трябва да гарантират защита на интересите както на собствениците на земеделски земи, така и на тези, които вземат и обработват земята

Министерството на земеделието подготвя промени в закона за арендата, които да гарантират защита на интересите както на собствениците на земеделски земи, така и на тези, които вземат и обработват земята, предаде БНР.

90% от договорите за обработване на земя в момента са едногодишни, казва председателят на Асоциацията на собствениците на земи Евгений Орошъков. Това се налага заради дългогодишни проблеми с недобросъвестни наематели.

"Ако недобросъвестният ползвател ползва земята, без да заплаща договорената рента, собственикът не може реално да защити правата си. Той е принуден да се обърне към съда, където евентуално ще получи някаква справедливост след няколко години и след едно дълго и скъпо съдебно производство, през което ползвателят ще продължи да ползва земята", обясни Орошъков.

Според земеделския министър Кирил Вътев обаче едногодишните договори са проблем в земеделието.

"Всички тези екологични мерки и изисквания за поддържане на почвеното плодородие как да очакваме от един земеделски производител да инвестира в една земя, когато той я взема за една година, за една година няма как да стане. Затова тези договори съвсем обективно трябва да станат по-дългосрочни", посочи министърът.

За да се случи това са нужни промени в закона за арендата, казват собствениците на земя.

"Да се предвидят механизми за улеснено прекратяване на дългосрочните договори в случай на неплащане от страна на ползвателя, както и индексиране на стойността на реалните плащания съобразно пазарните условия", каза още Орошъков.

От агроведомството са съгласни, че промени трябва да има и ги подготвят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    България
    Държавата само дебне къде има движение на пари и посяга веднага да си гепне нещо. Навсякъде е така. На запад ги тъпчат със тлъсти заплати ама им вземат душата със наеми, такси, данъци. ЧАСТНАТА ЗЕМЯ Е НЕПРИКОСНОВЕНА , в САЩ ако влезеш в ранчото на собственика без покана може да те гръмне в кухата кратуна без проблем .
  • 1
    2
    Договапянето
    Е свободно, няма как да се определят срокове на договор за наем между лица различни от наематели и наематели. Държавата може да си определя условия за държавните земи, не може да се меки в отношения от частен характер
  • 0
    1
    Оня
    Какви глупости пишете? Договорите за аренда са дългогодишни, с минимален срок от 4 години и са нотариално заверени, което дава възможност на арендодателя, при неизпълнение от страна на арендатора, директно да се снабди с изпълнителен лист, без да води дело. Едногодишни договори се сключват по желание на наемодателите, защото така имат възможност да изнудват земеделците всяка година за по-високи ренти. При тия условия нищо чудно, че не им плащат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари