Министерството на правосъдието готви конкурс за 50 нотариуси

0
Последният конкурс за нотариуси беше преди 4 години, но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места
Последният конкурс за нотариуси беше преди 4 години, но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места Снимка: Министерство на правосъдието

Последният конкурс за нотариуси беше преди 4 години, но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места

Конкурс за 50 вакантни места за нотариуси се готви да обяви Министерството на правосъдието.

Планира се да бъдат обявени по две свободни позиции в Ардино, Асеновград, Видин, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Омуртаг, Разград и Ямбол.

Както и по една в Айтос, Балчик, Берковица, Бяла, Велики Преслав, Велинград, Габрово, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Каварна, Карлово, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Момчилград, Монтана, Никопол, Нова Загора, Омуртаг, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен, пише Lex.bg.

Последният конкурс за нотариуси беше преди 4 години, но след провеждането му, не бяха заети всички вакантни места. Тогава заради слаби резултати от изпитите не бяха назначени нови нотариуси във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, а в Ивайловград беше запълнено само едно от двете вакантни места.

Именно това е причината министърът на правосъдието Крум Зарков да предлага да бъде обявен нов конкурс за тези позиции. Освен това обаче той сочи, че са се овакантили и други места, поради преместване или загубване на правоспособност на нотариуси.

Кога ще бъде обявен конкурсът все още не е ясно. В момента тече специалната процедура по Административнопроцесуалния кодекс (чл. 66 и сл.), в която Министерство на правосъдието уведомява всички заинтересовани лица, че открива производство по издаването на общ административен акт – Заповед за насрочване на конкурс за нотариуси. При нея до 15 декември 2022 г. всички заинтересовани могат да изпратят предложения и възражения. Традиционно срещу новите конкурси възразяват действащите нотариуси – всеки за своя район. При последния конкурс това направиха над 50 от тях.

Едва след 15 декември 2022 г. и след преценка на основателността на получените предложения и възражения, ще бъде взето окончателното решение за обявяване на конкурс и за свободните места в него.

На последния изпит за нотариуси през 2018 г. резултатите бяха много ниски и две трети от кандидатите отпаднаха след писмения изпит, тъй като не получиха дори и Добър 4.

Интересен факт е, че тогава най-ожесточена беше конкуренцията за единственото свободно място за нотариус в Сливница. За него кандидатстваха 130 юристи. Сега отново е обявена вакантна позиция в града.

За разлика от предстоящия конкурс, в този от 2018 г. бяха обявени и места в София и в почти всички от големите градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Мунчо
    В "изостаналата" Румъния набутването при нотариус е в пъти по-малко.
  • 2
    1
    Мунчо
    Старите оядени помияри лаят срещу младите, които искат да им отмъкнат кокала. Грозна картинка, но става въпрос за много милиони.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари