Министерството на иновациите и растежа инвестира над 2 милиарда лева в развитието на българския бизнес

0
Ще бъдат отворени и две нови мерки – за насърчаване на прехода към кръгова икономика и за подкрепа на компании с „Печат за високи постижения“ от ЕК
Ще бъдат отворени и две нови мерки – за насърчаване на прехода към кръгова икономика и за подкрепа на компании с „Печат за високи постижения“ от ЕК

Ще бъдат отворени и две нови мерки – за насърчаване на прехода към кръгова икономика и за подкрепа на компании с „Печат за високи постижения“ от ЕК

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще инвестира близо 2,3 милиарда лева в развитието на българския бизнес до края на годината. Това стана ясно от среща между заместник областния управител на Русе Детелина Ачева и директора на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) Илияна Илиева.

Средствата ще бъдат отпускани като безвъзмездна помощ, като финансови инструменти и като комбинация от двата вида финансиране. Те са част от пакета за подкрепа на фирмите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и новите програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. „Сигурна съм, че тези средства ще подпомогнат конкурентоспособността на фирмите и ще насърчат внедряването на модерни производствени решения, които от своя страна ще създадат нови работни места“, коментира Ачева.

В ход е и кандидатстването по третата процедура от НПВУ за изграждане на собствени ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на произведената енергия. Бюджетът ѝ е 200 млн. лева и от нея могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители от почти всички икономически сектори. Припомняме, че до момента към фирмите в Русенско по Плана за възстановяване и устойчивост са насочени над 14 милиона лева. За технологична модернизация 49 фирми от региона ще получат малко над 13 милиона лева, а за внедряването на ИКТ решения за 53 фирми от Русе ще бъде осигурено безвъзмездно финансиране в размер на близо 1 милион лева.

През следващите седмици ще бъдат отворени и още две мерки по Плана – за насърчаване на прехода към кръгова икономика и за подкрепа на компании с „Печат за високи постижения“ от ЕК. По първата микро, малки, средни и големи фирми от преработващата промишленост ще могат да кандидатстват за общо 180 млн. лева за ново оборудване, с което да сведат до минимум щетите върху околната среда. Със 118,5 млн. лева по втората процедура ще бъде подпомогнато реализирането на 15 иновативни проекти за авангардни технологии – биоразградими продукти, различни софтуерни решения за сигурен родителски контрол, разпознаване на изображения, ускоряване развитието на лекарства, както и персонализирана и интелигентна грижа за хора с увреждания.

Според експертите от ГД ЕФК до края на годината по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ ще бъдат отворени процедури за безвъзмездна помощ и финансови инструменти за повече от 1,3 млрд. лева. Първите две мерки с бюджет над 420 млн. лева ще бъдат насочени към развитието на развойна дейност и внедряване на иновации. „Ще могат да кандидатстват дружества от различни икономически сектори, като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“, посочи Илиева.

В края на годината се предвижда да бъде отворена мярка за 117,5 млн. лева за подобряване на производственият капацитет на семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари