ИТН показаха списък с фирмите, които ще получат пари по Плана за възстановяване

9
Фирмите вече били класирани, финансиране печелят големи предприятия в енергетиката, каза народният представител Павела Митова
Фирмите вече били класирани, финансиране печелят големи предприятия в енергетиката, каза народният представител Павела Митова

Фирмите вече били класирани, финансиране печелят големи предприятия в енергетиката, каза народният представител Павела Митова

"Има такъв народ" показаха списък с имената на компаниите, които ще получат финансиране за проекти по Плана за възстановяване и развитие. От парламентарната група го представиха пред медиите, а преди това и в декларация от трибуната на парламента.

Фирмите вече били класирани, финансиране печелят големи предприятия в енергетиката, каза народният представител Павела Митова, според която всички "печеливши" са приближени на ПП-ДБ.

В декларацията се посочва:

Уважаеми колеги, от месеци наблюдаваме унищожението на българската енергетика, но е коректно да се отбележи, че поне част от нас не го наблюдаваме безмълвно. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост през 2022г. от Има Такъв Народ изразихме негативни становища относно поетите ангажименти в сектор енергетика. Предупредихме, че с намаление на въглеродните емисии от централите до предвидената степен от 40%, те няма да могат да оцелеят и България ще се превърне от нетен износител в нетен вносител на електроенергия! Според временно изпълняващия длъжността министър – председател Николай Денков, разбира се, целият анализ, на който се базираха твърденията ни е лъжа, измама, долна инсинуация и няма да внасяме енергия. Естествено, вече е факт, че сме вносители на енергия. Ето Ви графика за данните за януари 2023г (Приложение 1). България е изнесла 644,4GWh. Ето Ви данните за януари 2024г. (Приложение 2). Внесли сме 138,7 GWh. Тоест, прави ли бяхме от ИТН? Да. Но…на кой му пука?

Както би казал Денков „Мииии, това е лъжа, манипулация и измама“.

А медиите пламенно ще ръкопляскат, докато умно-красивите въздишат с еротични стонове, доволни, че са лапнали червеното топче на заглушаването.

Отправихме и много предупреждения към Вас, относно Закона за енергията от възобновяеми източници и за Закона за енергетика. Всички експерти в сектор енергетика отчитат пропуските на тези закони, но според Денков…това са лъжи, измами, fake news и опити да плашим хората.

Бяхте предупредени и от един колега за грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ, което не е позволено поради решение на НС. Но както вече установихме, никой не се интересува от решения на НС. По тази схема трябваше да се раздадат над половин милиард на фирми, с активи за над 60 млн евро за миналата година. По въпроса, от управляващите: ни звук, ни стон.

Относно първия списък с фирми, които ще се облагодетелстват по Плана за справедлив преход, оправданието за това, че всички печеливши са приближени на Продължаваме Промяната, беше, че е „техническа грешка“. Е сега ще Ви представя поредната „техническа грешка“.

По време на вота на недоверие Ви обясних причините за всичко, което се прави, а именно осъществяването на проекта BLion и усвояването на средствата по ПВУ за финансиране на безсмислена водородна долина, по проект на действащия министър на енергетиката, който ще одобрява в качеството си на министър собствения си проект и ще раздава европейски пари на аверите си от предходната си работна дейност. Естествено ми бе казано, въпреки всички доказателства за твърдението ми, че няма такова нещо, ТЕЦ-овете няма да се затварят преди 2038г., няма конфликт на интереси на министъра и дори да има такъв проект, то няма да има публично финансиране. Цитирам стенограма на Министър Радев: „Там не се предвижда и не се търси дори един лев от българска страна или пък публични ресурси.“

Хммммм да видим!

Ще Ви припомня малко за водородната долина на министъра.

Това е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – Земята на Мини Марица Изток, или 250 км2! Затова ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо! Земята им е необходима за да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година от който 180,000 т/г да бъдат за износ. Проектът предвижда изграждането на огромно количество солари до 2033г. Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ; всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще стават скорострелно милиардери. Сега ще бъда обвинена, че се противопоставям на технологичното развитие и „колосалния напредък“ предложен от правителството на Денков, както си му е реда по опорки на Найо Тицин. За това нека Ви обясня какъв ни е проблема на ИТН: Първо: солидните ни притеснения за конфликт на интереси и корупционни практики и второ нулевият смисъл от водородни експерименти, геотермални простотии, заводи за батерии и…вие си го довършете. Списъкът е дълъг. Да се върнем на водорода и проектите Захир и Blion.

Всяка една територия трябва да се разглежда спрямо географските ѝ характеристики. Ако погледнем рационално на нещата, затварянето на нашите въглищни централи ще намали въглеродния отпечатък на европейско ниво с 0,06%, но за сметка на това ще ни коства огромен дял от произвежданата електроенергия. Системата ще загуби свойствата си на балансиране. Цената за бита ще се увеличи драстично и аз силно се съмнявам, че Фонд Сигурност на електроенергийната система ще издържи на натиска. Ако някой твърди, че може да замени мощностите на ТЕЦ-овете с водород, то този някой не познава енергийната ни система.

И тъй като никой не се интересува от факти, анализи, предупреждения и каквато и да било експертна оценка, а само от заключения, а медиите ще отразят декларацията ни само ако Ви нарека в прав текст „БОКЛУЦИ“, да преминем към заключението.

Това е списък с фирмите, които получават финансиране по ПВУ в сектор енергетика (Приложение 3). Всички предложения са свързани с водородната долина на министър Радев и фотоволтаици. Става абсолютно ясно как ще се финансират неясно как избрани проекти, проекти на нечии чичовци, бивши съдружници и всякакви родствено и неродствено свързани боклуци.

Металик АД на Дечко Колев- 277 690 000лв за изграждане на завод и създаване на инсталация за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди.

Смарт енерджи груп АД- 240 000 000лв за слънчеви панели с капацитет 1,5GW. В предмета на дейност на фирмата никъде не е упоменато, че има капацитет да изгражда заводи за слънчеви панели. И какви са тези заводи, които ще произвеждат точно количество слънчеви панели с капацитет 1,5 GW.

Контур Глобал Марица Изток 3, където беше изпълнителен директор настоящия заместник министър, а сега е човек на промяната от ББР, Васил Щонов- взимат 1 383 000 000лв.

Ризолв енерджи ООД (s.r.о), Чешка република – 354 300 000лв.- тези изграждат соларен парк с мощност 230 GW в Силистра. Парк се изгражда на площта на летището, което по незнайни причини е попаднало при едни „наши хора“ и те са го продали на чехите. Да не се окаже, че след време това летище ще се ползва и държавата ще трябва да плаща. А и как фирма, която е базирана в Силистра ще подпомогне икономически област Стара Загора?

Юропиън Енерджи А/С –незнайно каква е тази фирма, а получава 880 123 500 лв.

Гълъбово солар БГ ЕООД – 40 000 000лв за система за съхранение на електроенергия на батерии

ТРАШ ЕНЕРДЖИ ЕООД – 210 000 000лв за завод за произвеждане и съхранение на електроенергия и зелен водород. Но фирмата не отговаря на критериите за голямо предприятие, дори в техния годишен финансов отчет е записано, че са средно предприятие и по този начин не трябва да бъдат в този списък.

Дайнинг Енерджи ЕООД – офисът им се намира на площадката на Брикел, а осигурените лица са 10. На тази фирма са разпределени 654 000 000 лв. и как точно тези 10 души персонал ще строят няколко завода? Дали зад тях не стои Ковачки, който на по късен етап ще се разплати на правилните хора? Следващите две фирми отново са на Ковачки.

"ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН“ ЕАД – отпуснати 320 000 000 лв.

Брикел ЕАД – отпуснати 879 000 000 лв. Излиза, че с всичките си фирми, които са разположени на територията на Стара Загора, Ковачки ще прибере едни 1 853 000 000 лв., ама направо супер.

Ей И Ес Марица Изток 1 ЕООД – получават 1 440 000 000 лв. щото нали им изтича договора за изкупуване на ел. енергия в края на годината и дай за последно да им дадем още малко.

М+С Хидравлик АД, Хидравлични Елементи и Системи АД, "ЕЛХИМ-ИСКРА" АД –и трите фирми са свързани с едно и също лице Васил Велев от АИКБ, където е работил кой? Действащият министър на енергетиката, Румен Радев. Те като цяло взимат 132 000 000 лв.

Загора Енерджи ООД – фирмата е част от Холдинг Загора, където нашия министър е бил икономически директор- 40 000 000лв.

Монбат АД – собственост на братя Бобокови. И тях ги позлатяваме, че нали бяха обвиняеми – 1 171 500 000 лв. И те сигурно са „наши хора“ и им се качваме на задната седалка на джиповете от време на време

БУЛМЕТАЛ АД – тези не знам как ще изграждат ПАВЕЦ, при условие, че в профила на фирмата е записано, че се занимават с производство и реализация на метален амбалаж. 313 000 000 лв. за тях.

„Високотехнологичен Индустриален Парк“ ЕАД – и тези ще произвеждат модули за ФЕЦ. То ние ще станем основен производител в световен мащаб. Собственик на фирмата е бивш зам. министър на енергетиката по времето на Сакскобурготски. Фирмата не отговаря на критериите за голямо предприятие, тъй като не са регистрирани по ДДС. И са кандидатствали за 253 000 000 лв.

Овергаз, спонсорът на Промяната- 385 000 000лв. Може би тези пари са срещу 500хил. лв., които даде на ПП само на последните избори.

Има още доста, ще го предоставя на журналистите, а Вие може да намерите списъка на сайта на МЕ.

Отправили сме многобройните си въпроси по темата за този индикативен списък към МЕ.

Дължите ни отговори и гледайте да е по същество и с доказателства поне този път…така, както процедираме ние. Може и с ОСТАВКА, ако нямате какво да избълвате срещу поредното „ние нали ви казахме“ от страна на Има Такъв Народ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Спонсор
    НИСКИ ЦЕНИ В СОФИЯ- ЖУРНАЛИСТ ИЧЕСКИ СМЯХ! ПО ТАЯ ЛОГИКА ОНЯ ПОМАК КАДРИЕТО ОТ БОСФОРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ОТДАВНА ДА СИ Е КУП ИЛ КЪЩА, МА ОТ ДУ ПИ СРАНЕТО НЕ МУ ДАВАТ НА НЕГО!
  • -3
    5
    Спонсор
    ИМА ТАКИВА НЕЩАСТНИЦИ СЕ КАЗВА ЗАВЕДЕНИЕТО! И ТЯХ ГИ ВИДЯХМЕ! ПРЕХОД? ОТ 89-ТА ЛИ? ШЕГАДЖИЙ!
  • -2
    4
    Умен
    ДПС.... а пардон ИТН не ни интересуват с фалшивите си измислици! Както и ОПГ ГРОБ!
  • 7
    3
    Динко
    Абе дали на са сбъркани числата с по някоя нула? Излизат към 10 млрд.лева
  • 13
    2
    до 1
    Правилно, те са национални предатели и мизантропи. Слуги на масоните, евреите и на сатаната, чиято цел е да убият повече хора и луцифер да им вземе душите. Исус вече е победил дявола, не трябва да се оставяме да ни завлече въпреки това. Хората трябва да се интересуват, а не да са захлюпени и да си гледат кочинката и да не им пука за нищо освен за тоя материален живот.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари