Министерството на финансите предлага поетапно вдигане на осигуровките

0
МФ предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лева
МФ предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лева Снимка: БГНЕС

То ще започне от 2024 година

Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен доход. Това става ясно от изготвения от него и публикуван проектобюджет за 2024 г., както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка, предаде NOVA.

Според документите се предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лв. В прогнозата за следващите години пък е заложено той да се увеличи на 4130 лв. от 2025 г. и на 4430 лв. през 2026 г.

По-високият максимален осигурителен доход ще доведе до повече приходи в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се плащат пенсиите. Финансовото министерство изчислява, че от повишаването с 350 лв. догодина ще бъдат събрани допълнителни около 303 млн. лв.

Традиционно в България на осигурителния таван са заетите основно в IT сектора – над 1/5 от всички осигуряващи се на 3400 лв. Всички организации от високотехнологичния бизнес предупредиха още миналия месец, че са против покачването тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула.

Последно той бе повишен от 3 000 на 3 400 лв. с Бюджет 2022, когато Асен Василев беше министър на финансите в кабинета „Петков“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Мая
    IT секторът е на светло,но какво правим с другите,които са в сивия сектор?Решението е в справедлива формула за преизчисляване на пенсиите и по-сериозна разлика между социалната пенсия и тази по стаж и възраст.Но управляващите явно не искат да го разберат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари