Министърът на културата сменил позицията си за Ларгото, за да защити държавата

0
Минеков, срам ме е от твоето безсрамие и предателство!, написа лидерът на движение БОЕЦ
Минеков, срам ме е от твоето безсрамие и предателство!, написа лидерът на движение БОЕЦ

Минеков, срам ме е от твоето безсрамие и предателство!, написа лидерът на движение БОЕЦ

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който първоначално твърдеше за злоупотреби по проекта за реконструкция на Ларгото в София, сега е сменил позицията си и вече не ги вижда. Това става ясно от изпратено от него писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на 15 юни. В него той отрича да има злоупотреби при изпълнението на проекта за Ларгото.

В предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком" проф.Минеков обясни промяната на позицията си с аргумента, че е бил длъжен да "защити държавата".

"Диков, въпреки пладнежкия грабеж, аз трябва да защитавам държавата! Много е тъжно. Представи си също кого защитавам в този случай?! Представяш ли си в каква ситуация съм?!", каза Минеков по повод писмото му до МРРБ.

Седмица, преди да изпрати писмото до МРРБ, министърът на културата обяви, че ще изпрати проектите за Ларгото, "Квардат 500" и "Яйлата" на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.  

На пресконференцията на 8 юни проф. Минеков каза, че по проекта за Ларгото е получил становище от ОЛАФ, в което пише "за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4.5 милиона евро от целия проект". "Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет", каза тогава Минеков.

Сега в предаването на Сашо Диков в петък вечер той уточни, че е поставен в абсурдна ситуация и с писмото си до МРРБ не защитава предшествениците му на поста, които нарече „мръсници“. Минеков повтори, че въпреки "пладнешкия грабеж", като министър е длъжен "да пази държавата".  Той смята, че писмото му до МРРБ няма да има особен ефект. Надява се някой ден, когато България има "нормална прокуратура", виновниците за това да получат наказанията си.

От гражданското сдружение "БОЕЦ" обявиха, че не приемат обяснението на Минеков, че "защитава държавата", защото са известни съвсем точно длъжностните лица, станали причина за налагане на санкции на страната ни от Европейската комисия. Това са бившите министри на културата Вежди Рашидов и Боил Банов, както и бившият премиер Бойко Борисов, пише "БОЕЦ". Неправителствената организация настоява "отговорните да си понесат последствията, а не да бъдат оневинявани на най-високо ниво".

Според "БОЕЦ" със смяната на позицията си Велислав Минеков се нарежда до бившия министър на земеделието Десислава Танева, която настояваше да не казваме на Брюксел за далаверите в сектора. 

В събота във "Фейсбук" Велислав Минеков отново обясни позицията си.

"Писмото по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България. В същото време, ако не възразим, аз мога да бъда упрекнат от прокуратурата, че не съм защитил държавния интерес и поради това ще връщаме средства. Министерството на културата държи цялата истина да излезе наяве, но същевременно не може да си позволи изискваните финансови санкции. Това ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло", пише Минеков във "Фейсбук".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари