Министър Вълчев: Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците

1
Вълчев апелира към родителите да дадат съгласие
Вълчев апелира към родителите да дадат съгласие Снимка: БГНЕС

"План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение"

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е специален гост в предаването "Неделя 150" по БНР. 

Той съобщи, че при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години.

"В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше".

Министър Вълчев посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Той прогнозира след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, "а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите".

Според него и процентът на имунизации сред учителите ще се увеличи и определи предпазливостта като причина за недоверието във ваксините сред тази гилдия.

"Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така".  

24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували, посочи той.

"С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност (да дадат съгласие - б.р.)".

313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове, съобщи министър Вълчев.

Изпити и матури

Министърът на образованието обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

"Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка".

По думите му това е начин на диагностика на системата и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване. 

Вълчев не уточни, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7-ми и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко:

"Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми... Все пак се мерят знания, натрупани за няколко години".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук