Министър Цеков: Парите за саниране няма да стигнат за всички

1
Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани, отбеляза Андрей Цеков
Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани, отбеляза Андрей Цеков Видео: NOVA

Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани, отбеляза Андрей Цеков

"Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Той коментира програмата за енергийна ефективност на българските домове: „Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на друг”, посочи министърът, цитиран от NOVA. Цеков обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти. Въз основа на него се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и пр.

Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани”, отбеляза регионалният министър. По думите му кандидатите за кметове в различни общини щедро са обещавали средства за саниране на блокове.

Автомагистрала „Тракия” ще се разшири с по едно платно в посока, обяви министърът. Това ще се случи в трасето между София и Пловдив. Цеков допълни, че ръководеното от него ведомство е подготвило обществена поръчка за идеен проект. Предстои той да бъде пуснат през февруари. Реалното строителство обаче се очаква да започне след поне три години, подчерта регионалният министър. Андрей Цеков коментира и пътищата в страната. По думите му не се планира поскъпване на винетките и на тол таксите у нас.

В края на 2024 г. пък се очаква магистрала „Европа” да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина, похвали се регионалният министър. „Убеден съм, че ще успеем да завършим и участък 1 от магистрала „Хемус” и съществено да бъдат приключени работите и по участък 3”, каза още той. Очаква се до края на годината общо 40 или 50 км. от автомагистралата да бъдат готови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Нооо
    Не може и това,че в Русе са одобрени само 7 блока.Не може и това,че за Русе са отпуснати половината от средствата за саниране!!!Затова,че в резервите са блокове,които отговарят на всички критериииии!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари