Министър Стела Балтова: Всички концесии се проверяват

0
В най-кратък срок започваме преговори с концесионерите за предоговаряне на договорите, съобщи още министърът
В най-кратък срок започваме преговори с концесионерите за предоговаряне на договорите, съобщи още министърът Снимка: БГНЕС

Всички концесионни договори се мониторинговат и ако бъдат открити нарушения, ще бъдат обсъдени

Възложени са проверки на всички обществени поръчки в периода 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г. Всички концесионни договори се мониторинговат и ако бъдат открити нарушения, ще бъдат обсъдени.

Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова, която представи пред медиите днес приоритети и екипа си, предаде репортер на БГНЕС.

Относно прогнозата ѝ за сезона, Балтова посочи, че очаква не повече от 100% ръст спрямо 2020 г. и не повече от 50% спад спрямо 2019 година.

Мисията, която си поставяме е възстановяване на жизнеспособността на туристическия сектор, връщане на държавността и плавен преход към 46-ия парламент, каза още Балтова. Тя добави, че е важно да бъдат чути притесненията на бранша, но и да се гарантира здравето на туристите.

Министърът съобщи, че приоритетите ще бъдат в две посоки: "Подобряване на политиките за регулиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата дейност при запазване здравето на гостите и работещите в сектора. това ще бъде постигнато с реализирането на 4 цели, а именно като страната ни бъде представена като сигурна и гостоприемни дестинация, достатъчно информация за бизнеса. Вторият ни приоритет е развитие на туристическата реклама на страната. За целта МТ ще се насочи към 18 целеви пазари посредством дигитални маркетингови активности и провеждане на рекламна кампания с нулев бюджет.

Балтова поставя пред себе си и активната съвместна работа с българските задгранични представителства.

От думите ѝ стана ясно, че Министерство на туризма протяга ръка към екскурзоводите с обявената на 19 май покана за представяне на оферти по обществена поръчка с краен бенефициент българските екскурзоводи, сключване на договорите до 15 юни и последващото авансово изплащане на 50% по договорите.

В най-кратък срок започваме преговори с концесионерите за предоговаряне на договорите, съобщи още министърът.

"В момента се работи именно по тези въпроси. Ще започна в най-кратко време преговори с концесионерите за намаляване на цените на плажните принадлежности, което ще бъде обвързано с концесионните им такси. Надяваме се, че ще постигнем такива договорености. Това, разбира се, ще стане с решение на Министерски съвет", каза служебният министър на туризма и уточни, че това ще се случи до края на месеца.

От думите ѝ стана ясно, че макар летният сезон официално да е бил открит на 1 май, то той активно ще започне в началото на юни. Тя коментира, че този срок е твърде кратък, за да могат да бъдат предоговорени всички договори с концесионерите.

След пресконференцията Балтова се срещна с представители на всички организации на туристическия бизнес, по време на която и тях запозна с приоритетите на министерството, а също така се запозна и с проблемите, пред които е изправен бранша.

Приоритетното ваксиниране на лица, заети в туристическия сектор, също е особено важно. Сред най-новите мерки, които значително ще облекчат летуващите, е заповедта от 18 май на министъра на здравеопазването, с която се разрешава на децата до 5-годишна възраст да влизат на територията на България без PCR тест. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари