Министър Комитова: 1,38 милиона лева са отпуснати авансово на „Автомагистрали“ за АМ „Хемус”

0
Големи участъци от магистралата изобщо не са започнати, обясни регионалният министър
Големи участъци от магистралата изобщо не са започнати, обясни регионалният министър Видео: NOVA

1,38 млн. лв. са отпуснати авансово на „Автомагистрали“ за АМ „Хемус”.

Това заяви на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

В нашето министерство извършваме два вида строителство. Магистрала „Хемус“ за по-лесно ще наречем „ново строителство“. Имаме и строителство, което наричаме „ремонти на пътища“. Много често тези две теми се смесват и разбирам, че не е станало достатъчно ясно кое строителство ще се строи, кое се плаща, кое не, кое се спира и кои няма да се спира“, обясни тя.

По думите ѝ проектът за „Хемус“ на стойност около 4 млрд. и с дължина на отсечката 227 км. от Боаза до Шумен, е голям и сложен. Тези километри са равни на АМ „Тракия“ след Пловдив до Бургас.

„При магистрала „Хемус“ изцяло го наричаме ново строителство. Моля да не се бърка с ремонт“, отбеляза Комитова.

Инвестиционният процес касае всички видове строежи, включително магистралата. Устройствените планове за АМ „Хемус“ са започнали през 2015 г. и са завършили през 2021 г. След това започва оформяне на магистралата с отчуждителни процедури, които също са дълги сложни и бавни. Тези срокове не могат да бъдат фиксирани колко време ще отнемат. След това се изработва инвестиционен проект, който също се съгласува и най-накрая целият този процес трябва да завърши с един единствен документ - разрешение за строеж. С него започва строителство и най-накрая въвеждаме в експлоатация и приключваме с т.нар. АКТ 16“, поясни тя.

237 км е дълъг участъкът на АМ „Хемус“ от Боаза до Шумен. Тя е разделена на 9 участъка. Първите 3 от тях имат разрешение за строеж и се изпълняват в момента. Те са в строеж. 51 км представлява трасето“, обясни министърът.

Участъците 4,5,6 имат изготвени подробни устройствени планове - от 2015 до 2021 г. Те са влезли в сила през февруари и предстоят следващите стъпки - отчуждителни стъпки, проект за строителство и разрешение за строеж. Участъците 7,8, 9 - за тях няма нищо направено дотук“, поясни Комитова. Те са дълги общо 89 км.

1,9 млрд. лв. са отпуснати с постановление на Министерски съвет за участъците 4,5,6, а 1,8 млрд. лв. са отпуснати с друго постановление за участъците 7,8,9“, отчете министър Виолета Комитова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари