Министър Кацаров: Страната ни ще продължи да получава ваксини на Pfizer до 2023 година

0
Мобилни групи ще ваксинират по домовете
Мобилни групи ще ваксинират по домовете Видео: NOVA

Правителството ни се е присъединило към договора, който ЕК е сключила с компанията

Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Pfizer, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така, че въпросът е решен. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени за следващите две години у нас. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари".

Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг на МС, предава NOVA.

Ще се организират мобилни групи за хора, които са неподвижни и заради това до този момент не са се ваксинирали, а имат желание. Съдействие ще окажат от МВР и кметовете на общините. Предвиждаме промяна в реда за ваксиниране поради това, че огромния брой от починалите са над 60 години. От понеделник до четвъртък ще се извършва преимуществено ваксинация на хора над 60 години”, каза служебният министър на здравеопазването.

„Ако успеем да ваксинираме рисковата група, която включва хората над 60 години, това ще ни развърже ръцете и ще можем да премахнем много от съществуващите мерки. Там е разковничето”, поясни д-р Кацаров.

В следващите дни ще Министерството на здравеопазването ще реши дали извънредната епидемична обстановка ще бъде продължена.

Дали ще има НОЩ е въпрос, който решава министър-председателят, заяви още д-р Кацаров.

Моят съвет към премиера е, че ако той има потребност от Щаба може да го остави, но от гледна точка на кризата такъв орган не е необходим”, каза още той.

Той коментира и дали ще има рокади във властта.

Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който предстои да реша. По-важно е да овладеем кризата и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, ако те не желаят да се спасят”, обясни служебният здравен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук