Министър Ангелов: Учениците боледуват безсимптомно, но спомагат за разпространение КОВИД-19

0
Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия "за образователна катастрофа"
Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия "за образователна катастрофа" Видео: БНТ

По време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов отговори на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов за преминаване на онлайн обучение на част от училищата

Проф. Михайлов попита каква е причината гимназиалният курс да премине онлайн, предава БНТ

Здравният министър цитира заповедта си от 27 октомври, с която се преустановява присъственото обучение на гимназистите. Той обоснова заповедта си с актуалната епидемична обстановка към датата на издаване, която сочи, че се наблюдава непрекъснато нарастващи показатели, в това число на 14-дневната заболяемост, която на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 население, на броя на хоспитализираните и на броя на починалите, като тази тенденция се наблюдава и към настоящия момент. Наблюдава се съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение, каза Ангелов.

"Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, като е регистриран подем в заболяемостта при учениците в гимназиален курс - 15-19-годишни и в прогимназиален курс 10-14 години", каза той.

"Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията", обясни министърът.

Ангелов напомни, че преустановяването на учебния процес е мярка, която е прилагана в страната досега и при сезонния грип.

Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия "за образователна катастрофа".

Той цитира изследване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че точно тези групи от населението боледуват безсимптомно и помоли министъра внимателно "да таргетира противоепидемичната си политика".

"Тъй като при отворен режим на движение на населението, при работещи заведения за обществено хранене, при движение на всички граждани, свързани с работни функции в обществото, изключването на учащите се в един или друг процент, няма по никакъв начин - и това се вижда от политиката на големите държави, които отвориха своите училища - ние създаваме условия за образователна катастрофа", каза проф. Михайлов.

Той призова министъра да се вземат най-точните и динамични решения, за да не изпадаме в положение "на триците - скъпи, на брашното - евтини".

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, но участват и спомагат за пътя на разпространение на заразата. За отворените ресторанти Ангелов каза, че там се спазват епидемични мерки за дистанция и изрични указания за отстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари