Минимум 5 години затвор за шофьори, причинили смърт на пътя

0
Депутатите вдигнаха наказанията за нередовни шофьори
Депутатите вдигнаха наказанията за нередовни шофьори Снимка: TVnews-Hessen / архив

Депутатите вдигнаха наказанията за нередовни шофьори

Минимум 5 години затвор става наказанието за шофьор, който причини смърт на пътя и е дрогиран или пиян, няма книжка, избяга от местопроизшествието или ако деянието е извършено на пешеходна пътека.

Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха окончателно на второ четене днес, пише вестник "24 часа".

В момента наказанията са от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи – от 5 до 20 години. Депутатите вдигнаха долната граница и приеха да станат съответно от 5 до 15 години и от 10 до 20 години.

В тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, ако то е собственост на извършителя, а ако не е, ще присъжда равностойността му. Същата възможност за съда има и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

Депутатите увеличиха и санкциите за причиняване на смърт в катастрофа при непредпазливост. В момента те са от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи – от 3 до 10 години. Според новите текстове наказанието става от 3 до 8 г. затвор, а в особено тежки случаи – от 10 до 20 г.

С други промени се предвиждат до 6 месеца решетки за шофьор, който тест за алкохол и наркотици на пътя, ако преди това е бил хващан след употребата им. Освен това има предвидена и глоба от 2000 лева.

Отпада и синият талон от задължителните документи за шофьорите. Вместо него информацията за отнетите точки ще се съхранява в регистър.

В още в ресорната правна комисия депутатите отхвърлиха множество други предложения за промени в НК, свързани с увеличаване на наказанията за престъпления на пътя. Така депутатите стигнаха до консенсус за увеличаването на долната им граница.

Отпада и идеята колите да минават на технически преглед само след като водачът им си плати всички глоби, наложени му от КАТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари