Иван Гешев: Депутатите приеха абсурдни промени в НК срещу пияните и дрогирани шофьори

0
Отново показаха некомпетентност и улесниха рушвета, смята бившият главен прокурор
Отново показаха некомпетентност и улесниха рушвета, смята бившият главен прокурор Снимка: БГНЕС

Отново показаха некомпетентност и улесниха рушвета, смята бившият главен прокурор

"Хубаво е, че три години, след като внесох експертни предложения, депутатите узряха за това, че трябва да се спре войната по пътищата. След многократни призиви от страна на прокуратурата и гражданското общество народните представители да си свършат работата. Просто да приемат адекватно законодателство, между другото съществуващо в други страни от ЕС, което да спре смъртта по пътищата на България. Показател, по който сме водещи в черната статистика на Европа", се казва в позиция на бившия главен прокурор Иван Гешев, качена във Фейсбук профила му.

Той на мнение, че промените в Наказателния кодекс относно престъпленията по транспорта, приети наскоро, са поредната законотворческа нелепица на този парламент.

"Експертните предложения на прокуратурата предвиждаха по-строги наказания при причиняване на смърт на пътя от пияни и дрогирани или каращи без книжка шофьори. Тези престъпления влизаха в графата „умишлени”. Именно при тях съдът щеше да отнеме автомобила. Парламентът обаче прие пияни и дрогирани без книжка да продължават да убиват „по непредпазливост”. Наказанията остават малки, а автомобилите послужили за извършване на престъпленията няма да се отнемат", настоява Гешев.

Според бившия обвинител номер едно, така стигаме до абсурда – съдът да отнема автомобила на пияни и дрогирани, които са спрени на пътя за рутинна проверка, но не и на онези, причинили смърт. Абсолютна недомислица, пише Гешев.

"Прокуратурата даде на НС готови промени, в които акцентът падаше върху увеличени наказания за убийците на пътя, за шофиращите системно в нетрезво състояние или след употреба на наркотици водачи. А какво направиха народните избраници? Отново показаха некомпетентност, симулираха дейност и улесниха рушвета", смята бившият главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари