Минималната заплата става 935 лева

285
780 лева за втората година от майчинството
780 лева за втората година от майчинството Снимка: Dunavmost

780 лева за втората година от майчинството

Майките пред втората година след раждане на детето ще получават по 780 лв. на месец. В момента те получават по 710 лв. С подготвения от Министерство на финансите проект на бюджет е предвидено промяната да влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2023 г.

Ще бъдат увеличени и обезщетенията, които получават бащите за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Бащите имат право на два месеца платен отпуск, за да гледат детето си докато навърши 8 години. Като могат да вземат отпуска на няколко части. През това време ще получават обезщетение като майките - в размер на 780 лв. на месец. Промяната също ще влезе в сила със задна дата от 1 януари. Как ще бъдат изплатени парите на родителите, които през първите месеци на годината вече са ползвали тези обезщетения ще бъде обявено от социалното министерство. Но парите за изплащане на сумите са осигурени, увери министърът на финансите Асен Василев, цитиран от Труд.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще бъде увеличен от сегашните 710 лв. на 780 лв. от 1 август 2023 г. След това от 1 януари 2024 г. и 2025 г. минималният осигурителен доход ще нараства заедно с минималната заплата.

От 1 януари 2024 г. минималната заплата ще бъде увеличена, за да достигне 50% от средната, увери Асен Василев. Прогнозите на Министерство на финансите показват, че от началото на 2024 г. минималната заплата ще бъде 935 лв., а от януари 2025 г. ще стане 1030 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Астерикс
    А трябва да е 1500 поне към днешна дата.
  • 8
    7
    до зъбатия
    колко си наивен, цените са увеличени и ще се доувеличат преди да вдигнат МЗ, 950 лв ще са билет за мач+2 пакета семки
  • 16
    6
    Значи
    пяна за бръснене - 10 лв на промоция, една МЗ - 90 флакона, един сапун 2 кинта на промоция , 32+8 ролки кенеф папир - 30 кинта и т.н. Имам чувството , че след вдигането на МЗ на 950 , ако не удвоят цените ще стане бой в магазините, ще се пазарува на палета.
  • 33
    5
    Оprasteno
    В Други държави при 25г. Стаж се пенсионираш. 1мл.пенсионери на минимална пенсия .1мл. Работещи в частния сектор са на минимална заплата от 1.7мл. работещи там. Управляват ни такива защото не гласуваме всички а само техните структури по области. Гласувайте масово и ще останат малцинство.
  • 60
    4
    Отвратена
    Какво става с пенсиите?Блъскаш 40години и получаваш минимална.Че то било по-добре да бях си стояла в къщи през тези години.Пак щях да получавам толкова. И сега увеличават тока ,после водата,всички стоки.И да ми каже този така наречен министър,с тези 467 лв.какво по-напред да платя,и да ми останат за сладолед че,че и аз съм човек.А? Господин министре?Внасяла съм пари в тая държава,та да има какво да крадете сега.Не се ли накрадохте,нямате наяждане.Толкова наглост не съм виждала м живота си.А съм на възраст.Ако не се спрете,търпението на народа ще се изчерпа. Помислете си,сукалчета
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари