Минималната заплата ще скочи на 800 лева

0
Борисов обеща, че ще се постарае
Борисов обеща, че ще се постарае

КНСБ поиска увеличение на минималната заплата на поне 520 лева догодина и ръст всяка година до достигане на половината от средната работна заплата.

Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в при откриването на осмия редовен конгрес на синдиката.

Той поиска и подкрепа от страна на парламента и новото правителство. 

Димитров отново подчерта, че е реалистично след 5 години минималната заплата да достигне 800 лева, а средната - 1700 лева. Според него за този срок жизненият стандарт на българина трябва да достигне поне 60% от този на средния европеец. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на форума, увери, че новото правителство ще се постарае да няма големи харчове в бюджета, за да може да се съсредоточи върху исканията на синдикатите. 

"Ще се постараем тази година да нямаме такива харчове като американските централи, "Белене" и КТБ, така че да има глътка оптимизъм и както искаха синдикатите, да се съсредоточим върху ръста на доходите. Въпросът е доколко и как ни го позволява бюджетът", заяви Борисов.

„Това, което наблюдаваме и което се изисква от нас, са нови милиарди, в сфери, които най-малко хората ги усещат. Надпреварата в тази област с войните и конфликтите, които вървят, липсата на воля в световните лидери по дипломатичен начин да решат въпросите. Но за нас като държава превъоръжаването и това, което се очаква да се направи от НАТО и от нашите партньори също изисква милиарди левове да отидат в тази сфера“, каза Борисов. По думите му вместо да се говори за мир и социален просперитет, темата е въоръжаването.

Борисов отбеляза още, че се харчат много пари и за бежанците, но все още не се вижда решение на кризата. 

„Разбира се, ще се постараем максимум тази година“, подчерта той, цитиран от "Фокус". 

Борисов подчерта, че разликата между заплащането на един работник в Европа и в България е 1:10, а в същото време износът ни е 37%, особено в сферата на електрониката и автомобилните части. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари