Минималната заплата - повече въпроси, отколкото отговори

0
На заседанието на парламентарната социална комисия възникна спор за дефиницията за брутна минимална заплата
На заседанието на парламентарната социална комисия възникна спор за дефиницията за брутна минимална заплата Снимка: Dunavmost

На заседанието на парламентарната социална комисия възникна спор за дефиницията за брутна минимална заплата

Депутатите от парламентарната социална комисия оставиха на правителството да определи размера на минималната работна заплата за 2023 година. Те гласуваха на второ четене промени в приети на първо четене на 8 декември поправки в Кодекса на труда.

По предложение на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" те решиха в закона да се запише понятието "брутна минимална работна заплата", което означава, че в размера ѝ вече ще влиза и така нареченият "клас прослужено време".

Председателят на социалната комисия Георги Гьоков от "БСП за България" коментира, че с решенията на Комисията днес се зачертават усилията на законотворците досега и че за догодина правителството само ще определи размера на минималната заплата: "С това решение на комисията днес и ако се приеме от Народното събрание в този му вид, прагът на минималната работна заплата е 770 лева, това е".

На заседанието възникна спор за дефиницията за брутна минимална заплата. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев: "Не е сложно да се дефинира това понятие. Това са всички доплащания с постоянен характер", предаде БНР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи записването в закона на брутна минимална заплата като абсурд: "Това блокира всичко, което сме правили дотук. Включването на класа вътре в заплатата означава, че много хора сега ще получат по-малко дори от 710 лева".

В момента минималната заплата е 710 лева и всички постоянни плащания от работодателя, включително клас "прослужено време", са върху тази сума. Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" заяви, че клас "прослужено време" трябва да се премахне от законодателството и го определи като "отживелица". Той каза, че ничия заплата няма да падне, ако се премахне класът: "Въпросът е, че по този начин възнагражденията, особено в бюджетната сфера на лицата, ще зависи от степента на позицията, която заемат, но да не зависи от това колко години е работил".

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов беше категоричен: "Господин Арабаджиев, вие ако сте станали депутат да махнете класа, сте в голяма грешка. Обещавам ви протести и в лицето на КНСБ вие си намирате един враг, ако това нещо го внесете, и цялата ви парламентарна група. Който пипа клас - пада от власт".

Предложенията на партиите в парламента за промени в Кодекса на труда, с които да се създаде механизъм за автоматично определяне на минималната заплата, фигурират и в така наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Очаква се тази седмица депутатите да го приемат окончателно, като между първо и второ четене са направени нови предложения, свързани със социални и пенсионни плащания:

Министърът на финансите Росица Велкова също коментира темата за минималната работна заплата, като, като припомни, че предложението на МТСП е за 770 лева и то в момента е на обществено обсъждане. Становището на Министерството на финансите е, че повишената минимална работна заплата трябва да влезе в сила от юли 2023 г, тъй като тогава се очаква да има и Закон за държавния бюджет за 2023 г.

За периода 2019 - 2022 г. натрупаната инфлация е около 27 %, колкото е и ръстът на минималната работна заплата за същия период, т.е. минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година. Ако Народното събрание гласува понятие като "брутна минимална работна заплата", това би създало правна неяснота по прилагането относно социалните плащания, посочи още министър Велкова в отговор на журналистически въпроси, които ѝ бяха зададени на брифинг по време на посещението ѝ на ГКПП "Капитан Андреево".

Само мерките, които са влезли през 2022 г., приложени към 2023 г., водят до дефицит от 6,6%, а всеки допълнителен разход би довел до допълнителен дефицит и дълг, отбеляза още финансовият министър и допълни, че 2022 г. ще приключи стегнато фискално, с неизпълнение в капиталовите разходи и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    плюс-минус
    Цялата Мара втасала, те, депутатите / и работодателите/ се чудят как още да я намалят. Та затова младите бягат навън, където и с минимално заплащане можеш да живееш нормално.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари