Минеков: БНТ не е партийна кабеларка, все още не съм поискал оставката на Кошлуков

1
Професорът попита водещата на Нова ТВ: Как се почувствахте, когато премиерът Борисов ви нарече „мисирки“?
Професорът попита водещата на Нова ТВ: Как се почувствахте, когато премиерът Борисов ви нарече „мисирки“? Видео: NOVA

Нали няма да бъдем прекъснати от брифинг на бившата управляваща партия, защото ще се обидя

Министърът на културата Велислав Минеков се определи като тъжен наследник на случвалото се през годините в министерството на културата, което квалифицира като "ужасяващо". Ведомството е генерирало големи загуби в различни пера. Пред NOVA Минеков заяви, че чака писмен отговор от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, преди да реши дали да иска оставката му.

През седмицата Минеков Минеков изпрати писма до Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ) с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. Писмата са по повод пресконференцията на бившата управляваща партия ГЕРБ от събота 22-май, заради която БНТ и останалите национални телевизии спряха програмата си и започнаха да излъчват брифинга. Според Минеков това е "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност", като той поиска обяснение от директора на БНТ Емил Кошлуков и даже коментира, че случаят е повод за неговата оставка, пише Дневник.

"Поискал съм писмен отговор, чакам го, все още не съм поискал оставката. Националната телевизия е част от системата за национална сигурност, която беше драстично нарушена. В закона е описано кога може да се прекъсне предаване на националната телевизия или радио. Ако определим бившите управляващи като природно бедствие или земетресение - може би да. Но все още такова определение не сме направили. Това е отвратително, не е партийна кабеларка, а национална телевизия. Това действие е безобразие и политическа услуга", каза днес Минеков.

Той попита водещата на съботно-неделния сутрешен блок на "Нова телевизия" Мартина Ганчева как се е почувствала, когато бившият премиер Бойко Борисов е определил българските журналисти като мисирки. Тя отказа да отговори и отвърна, че го е поканила, за да задава тя въпросите.

"Бих отговорил от името на Вашите колеги, това е ужасяващо", каза Минеков, но отново бе контриран - бил поканен за да бъдат коментирани не определения, а работата на Министерството на културата.

Минеков обаче продължи с разказ за аналогична ситуация в Италия, за която е разговарял с местни журналисти при посещението си в страната като част от делегацията, посетила папата във Ватикана, в която участва президентът Румен Радев и представители на правителството на Северна Македония.

"Какво е станало в Италия, когато това се е случило по същия начин там? Определението е било също толкова обидно, ставало е дума за друг вид птица. Тогава всички журналисти са отказали да се докосват до тази персона - тогавашният премиер. Не само това, а те са се оказали четвърта сила, този премиер повече не се е появил по телевизиите и месец по-късно е напуснал властта, тръгнал е по съдилищата и е бил осъден", каза Минеков.

Той изрази надежда интервюто да не бъде прекъсвано от брифинг на бившата управляваща партия, защото би му било изключително обидно.

"Загубите от няколко пера в работата на министерството са над 100 милиона лева. Партийните министри са се съобразявали с изборите, които предстоят. Всички за последните 30 години. Когато са виждали загуби, не са действали. Държавата ги е изплащала. В момента това е сервирано пред мен в министерството. Загуби, които са предизвиквали нова вълна от загуби. Решението е да спра предприятията, да ги нарека така, които носят загуба", обясни министърът. Пое ангажимент да дава пресконференция всяка седмица да отчита какво е свършил.

Накрая той даде прогноза за ситуацията в страната след извънредните парламентарни избори. "Оптимист съм за бъдещето на България след 11 юли, няма да стане лесно, последствията от това, което претърпяхме през последните 12 години е ужасяващо, последствията са като след война, след чума. Лечението ще продължи, агонията на бившите управляващи също. Имаме шанс да направим нормална държава", каза Минеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари