Милен Велчев: Картите са в ГЕРБ и от тях зависи бъдещето на кабинета

0
Според него предложения бюджет е реалистичен
Според него предложения бюджет е реалистичен Снимка: bTV

Според него предложения бюджет е реалистичен

Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи и такива няма заложени. Планиран е бюджетен дефицит в рамките на 3%. Според мен трябва да е близо до нулата. БСП така или иначе излизат на бунтове, какво друго да правят. Дефицитът ни доближава до еврозоната и позволява да запазим стабилността на държавните финанси.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

„Не виждам мерки в областта на приходите. Какво правим с намалената ставка на ДДС за произволно избрани браншове и стоки и кога най-после ще признаем, че пандемията е свършила, а временните намаления ще бъдат премахнати“, открои той.

Бюджетът предвижда увеличение на пенсиите, други социални плащания, заплатите на учители. Възниква въпросът доколко е разумно тези плащания да се увеличават с тези темпове, генерирайки 3% дефицит“, обясни Велчев.

Скритият счетоводно милиард

Огромната част от тези пари представляват недовзети вземания от ТЕЦ „София“ и други дружества. На всички е ясно, че когато газът поскъпва с десетки проценти, а топлофикационните услуги не поскъпват, се генерира огромен дефицит в ТЕЦ „София“, който не може да бъде платен към „Булгаргаз“. Тези пари не са влезли в „Булгаргаз“ и БЕХ, защото Топлофикация няма как да плати. Ако с проверки са вадят милиарди, да правим всяка седмица“, обясни бившият финансов министър.

„Не казвам, че всички сметки са чисти до стотинка, но не мисля, че може един милиард така да изчезне“.

Шеф на БНБ и еврозоната

Шефът на БНБ е важен, защото това е един от основните регулаторни органи. Кой е шеф на БНБ не е толкова важно, колкото в Румъния или Полша. Ние заради валутния борд не водим политика. Ролята на БНБ се свежда до надзор, но това е важен регулатор“.

БНБ има своята роля в доказването, че сме готови за еврозоната. Тя може както да издърпа колата, когато има съмнение за критерия за инфлация, или с определена пасивност или бойкот може да попречи на влизането в еврозоната“, подчерта Велчев.

Политическата стабилност

Правителството не е устойчиво по отношение на 4-годишен мандат. Очаквам да се разберат на първо време и поне след местните избори да продължи това управление. Струва ми се, че ГЕРБ е в силната позиция, бъдейки способни да се коалират в едната или другата посока. Картите са в тях и тях зависи бъдещето на кабинета“, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари