Милен Керемедчиев: Тръмп ще бъде следващият президент, ако Байдън остане в надпреварата

0
Бившият зам.-министър не смята, че Тръмп окуражава Путин да нападне страна от Алианса
Бившият зам.-министър не смята, че Тръмп окуражава Путин да нападне страна от Алианса Видео: NOVA

Бившият зам.-министър не смята, че Тръмп окуражава Путин да нападне страна от Алианса

Изборите в САЩ и изявлението на Доналд Тръмп, че ако стане президент на САЩ, ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той каза, че Тръмп ще бъде следващият президент на САЩ, ако Джо Байдън продължава да е в надпреварата. Керемедчиев посочи, че има възможност демократите да посочат друг кандидат. Той е на мнение, че такъв силен конкурент може да бъде Мишел Обама. Експертът каза, че ако Тръмп стане президент, ще има по-силен натиск върху Европа да се превъоръжи по-бързо и да увеличи помощта си за Украйна.

Бившият зам.-министър не смята, че Тръмп окуражава Путин да нападне страна от Алианса. По негови думи той прави лапсус. „Тук има два финансови страни. Едната е разходите за отбрана, която всяка страна трябва да похарчи по смисъла на поетия ангажимент. Това са 2% от БВП. Отделно са вноските за членство в НАТО. Тук Тръмп обърква понятията, защото няма страна, която да не си е платила вноската. Но болшинството от страните не заделят 2% от БВП за отбрана. Още по време на мандата си като президент това беше основната критика на Тръмп към тези страни. Те му смееха тогава, но след войната в Украйна стана ясно, че НАТО без САЩ не може да съществува“, каза бившият зам.-министър.

Керемедчиев посочи и какви разходи трябва да заделя всяка страна членка на Алианса. Той поясни, че Полша е страната с най-големи разходи.

Бившият зам.-министър коментира интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент. Експертът посочи, че „това беше монолог, насочен към американската публика“. По негови думи интервюто е било „удобно за Путин“.

Гостът коментира и войната в Украйна. Той обясни, че в момента ситуацията в страната е много тежка, липсват боеприпаси, а Русия изстрелва четири пъти повече снаряди и ракети. „50% от ракетите и дроновете на Русия успяват да достигнат целите си, а преди бяха 15%, тъй като украинската отбрана успяваше да ги прихване“, допълни той.

Милен Керемедчиев коментира и противоречията между управляващите за поста на външен министър. Той посочи, че министерството има много важна роля за вдигане на ветото за Шенген. Експертът допълни, че предстоят избори в ЕС, преговори за промени в начина, по който работи Съюзът, а МВнР има водеща роля в тези въпроси. Той поясни, че страната има нужда от много силен външен министър – фигура, която да е разпознаваема от партньорите ни и да има характер да отстоява позициите си. „Не смятам, че за краткото време премиерът Денков успя да затвърди своя имидж като такъв. Смятам, че трябва да се намери друга кандидатура“, каза той. Керемедчиев поясни, че според него не е удачно едно и също лице да бъде и премиер, и външен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари