Микрочиповете за домашни кучета стават задължителни

0
Микрочипът съдържа 15 цифрен уникален идентификационен код, който всъщност е индивидуалният номер на животното
Микрочипът съдържа 15 цифрен уникален идентификационен код, който всъщност е индивидуалният номер на животното

Ветеринарите лекари вече ще са длъжни да поставят микрочип на всяко куче, когато то се регистрира от стопанина.

Това решиха депутатите като гласуваха окончателно промени в Закона за ветеринарноцмедицинската дейност в четвъртък.

С гласуваните поправки, отпадна алтернативата на микрочипа – възможността за татуиране на кучетата. Причината е, че татуировката не позволява въвеждането на данните за животното в информационната система на Българската асоциация по безопасност на храните (БАБХ) и на практика обезсмисля първоначалната идея, предава "Дневник".

Микрочипът съдържа 15 цифрен уникален идентификационен код, който всъщност е индивидуалният номер на животното. Самият чип не съдържа информация за адреса или името на собственика, те се въвеждат в базата данни на БАБХ при регистрация на вече поставения микрочип.

Затова е много важно и задължението на лекарите, след поставянето на микрочипа, отговарящ на определен стандарт, да въведат данните му в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

Така кучетата и техните собственици ще са лесно проследими от контролиращите органи, а очакванията на експертите са чрез чипирането да се овладее проблемът с масовото изоставяне на домашни любимци и съответно с нарастващия брой бездомни кучета.

Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст.

Собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, но вече отпада задължението да представя документ за платена такса.

Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в отдел "Безопасност и качество на храни" и в съответната община, гласи още закона. Собствениците на кучета заплащат стойността на ветеринарномедицинския паспорт и на манипулацията поставяне на микрочипа.

Марина Иванова, директор на "Четири лапи" коментира пред "Дневник" поправките в закона. Според нея задължителното чипиране на кучетата и последващото въвеждане на данните в регистър е много важна стъпка в правилната посока, защото е единственият начин да се осъществи регистрацията на домашните любимци и да се води актуална база данни за тях.

По думите й, проблемът до момента беше, че не винаги ветеринарите въвеждат данните за кучето в информационната система на БАБХ дори и след слагането на микрочип. Затова тя съветва стопаните да проверяват в системата на агенцията дали номерът на техният любимец фигурира. "Това е в интерес на отговорните собствениците, защото това им дава сигурност, че ще могат да си намерят кучето в случай, че го загубят," обясни Иванова.

Общинският инспекторат проверява дали кучетата са регистрирани в общината. Задължителната идентификация и регистрация в интегрираната информационна система се контролира от Агенцията по храните. В някои държави съществува възможност за двойно проследяване на микрочиповете с цел по-добър контрол – дистрибуторите изпращат информация до съответната служба на кой ветеринарен лекар са продадени чиповете и така може да се провери дали са въведени в системата.

Не беше прието предложението на земеделската комисия, кучетата да се извеждат и пускат в населени места само с повод.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари