Мика Зайкова: Може да се наложи още една актуализация на бюджета

0
България има нужда от стабилно правителство и парламент, защото има много работа
България има нужда от стабилно правителство и парламент, защото има много работа Видео: Euronews Bulgaria

България има нужда от стабилно правителство и парламент, защото има много работа

"Аз съм много разтревожена, защото ситуацията е много сложна. България има нужда от стабилно правителство, България има нужда от парламент, който да работи ефективно, защото имаме да свършим много работа", заяви Зайкова.

"В една година да правим три бюджета, а може да се наложи и четвърти" Това каза в Euronews Bulgaria Мика Зайкова, икономически експерт към ИТН, по повод актуализацията на бюджета за 2022 година, която предстои да се гласува в Народното събрание.

"Мерките, които са съчинили от Министерски съвет и които гласуват в момента в парламента, не са финансово обезпечени", предупреждава тя.

"Ако игнорираме тези 760 милиона лева, които допълнително бяха включени в приходите, ще видите, че при такава висока инфлация и твърдение за висока събираемост, всъщност в бюджета на Министерство на финансите беше записано, че данъчните приходи растат само с 347 милиона, а неданъчните – с 240 милиона. Повечето от приходите са инфлационни пари", пояснява Зайкова.

"Да твърдиш, че имаш висока събираемост и да добавиш само няколкостотин милиона, ми се вижда неефективно. Разбира се, няма в света министър на финансите, който да не обича да скрие малко от приходите, за да се гарантира и за да покаже после едни по-добри резултати", допълва експертът.

"Ние направихме мерки, които са малко повече от два милиарда. И само за пенсиите трябват 1.650 милиарда", уточнява Зайкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари