Михаил Константинов: Изборите ще струват 70 милиона лева

0
Увеличени са възнагражденията на избирателните комисии – секционни и общински, средствата за охрана също са увеличени
Увеличени са възнагражденията на избирателните комисии – секционни и общински, средствата за охрана също са увеличени Снимка: БГНЕС / Архив

След по-малко от 2 седмици ни очакват най-скъпите избори досега. Според изчисленията те ще струват 70 млн. лв.

„Първо за балотажите увеличават с около 1/3 работите. Второ увеличени са възнагражденията на избирателните комисии – секционни и общински, средствата за охрана също са увеличени“, заяви проф. Михаил Константинов.

Така за първия тур членовете на секционни комисии ще получават по 80 лева, а председателите им по 100. В столицата този път бюлетините ще се предават само в „Арена Армеец“, където на последния местен вот през 2015-та година тази процедура отне повече от 24 часа.

„Само че ще бъдат обособени 3 пункта. Аз се надявам това да облекчи работата на общинските комисии и на секционните. Основното обаче си остава едно единствено нещо – добра работа на секционните комисии по приготвяне на първичните документи – секционните протоколи“, каза още Константинов..

Актуализация има и при т.нар. „мъртви души“.

„Тоя път ще бъдат малко над 400 000. Иначе са към 1 милион. В случая обаче са премахнати имената на всички, които нямат настоящ адрес в страната. Това са главно избирателите в Турция, САЩ и на други места, които трайно живеят извън страната. Затова не са в списъка 6 млн. и 800 хил., както обикновено, а 6 млн. и 400 хил“, добави проф. Михаил Константинов.

Според Константинов това ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори, ако реалните числа показват обратното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари