Михаил Константинов: Един банкер може да открадне повече пари, отколкото всички цигани могат да откраднат за няколко години

0
Нека партиите включат представители на етноса в избирателните комисии
Нека партиите включат представители на етноса в избирателните комисии Снимка: БГНЕС

Нека партиите включат представители на етноса в избирателните комисии.

Има такъв анекдот - един български банкер с един подпис може да открадне повече пари, отколкото всички цигани могат да откраднат за няколко години. Независимо от това обществото е абсолютно нетърпимо към циганската престъпност. Факт е, че когото и да питате, ще ви каже, че това е сериозен проблем. Още повече много често жертви на този вид престъпност стават възрастни, бедни хора, пенсионери по селата. Ясно е, че проблемът трябва да се реши, за да не се стигне до ексцесии. Естествено пълно изкореняване на този вид престъпност няма как да стане, но трябва някак да се намали, пише Михаил Константинов във 24 часа.

Подобни проблеми срещат и западните общества, макар и не точно с циганския етнос, но и там има гета. Вие знаете, че във Франция има около 1000 гета, които се населяват от специфични общности, където също престъпността е много висока.

Криминогенни фактори в циганската общност са липса на образование, животът в гетото. Освен това циганите действително имат малко по-друго отношение към собствеността. Самите те казват: ние не крадем, ние берем.

Гетоизацията е абсолютен криминогенен фактор и трябва да се преборим с нея, въпреки че не е ясно как точно може да стане това. На запад този процес също върви с пълен ход, но и там трудно могат да се справят с него.

Начинът на живот в гетото не стимулира обитателите му да живеят по начин, който останалите българи смятат за нормален. В гетото е някаква умножаваща се бедност. Там моделът, който децата виждат, е една ужасяваща нищета от наша гледна точка, но от тяхна гледна точка е единствено възможният свят. Те са закърмени с мисълта, че животът излиза така.

Когато едно циганско семейство се отдели от гетото - такива примери има много, то води нормален живот. Знам села, в които има по 3-4 къщи с цигански семейства, които по нищо не се отличават от къщите на българите. Жените от тези семейства работят в супера, мъжете са в строителството, децата им ходят на училище.

И стигаме до въпроса за мерките. Ето един много положителен пример от Великобритания, САЩ и т.н. Там в полицията и правоохранителните органи се привличат на работа хора от малцинствата. И аз лично препоръчвам нашите правоохранителни органи да привличат като полицаи и на други подобни длъжности цигани. Разбира се, с чисто криминално минало и завършили средно образование. В гетото на циганите полицаи ще им вярват, а ние все повече ще имаме сблъсъци, когато поради неразбиране на действията на едната и другата страна може да се стигне до тежки последствия. Когато в полицейския отряд има цигани и те могат да разговарят с местните на техния език и те да им вярват - това е страшно важно.

Тези полицаи ще разкриват и по-лесно престъпления в циганските квартали. Знае се, че в момента има доста добро сътрудничество на полицията с циганските барони по отношение на тежката престъпност.

Самият барон, който примерно е контрабандист, не иска да има такива тежки престъпления, които да му нарушават бизнеса и да насочват вниманието към него. Това е характерно и за гетата на Запад.

Има и нещо друго - циганите се гордеят със свои представители, които са направили нормална кариера. Гордеят се със свои лекари, инженери, учители и т.н., има и такива цигани. Биха се гордели с представители на своя етнос, които работят в полицията.

Добре е да се включат цигани и в администрацията, която работи с етноса им. Вместо една надменна българска лелка, която да мрази циганите и да ги ругае и те също да я мразят, по-добре да има представител на техния етнос, който е образован и обучен да върши тази работа.

Циганите са горди, когато им се възложи работа. Ще напомня и друго - много български турци и цигани са участвали в балканските войни и Първата световна война и са загинали за България.

Предстоят избори - европейски и местни. Аз лично бих препоръчал, особено на големите партии, които обвиняваме в купуване на гласове и т.н., да направят нещо друго. Сред представителите, които посочат за членове на избирателните комисии, нека да има представители на циганския етнос. Грамотни млади хора има достатъчно.

Това са малки стъпки, но просто могат да свалят напрежението, могат да са модел за младите циганчета, пример за подражание. В крайна сметка човек се учи, като подражава.

А по отношение на наказанията на престъпниците в момента има един абсурд - за една кражба и за 100 кражби присъдата е същата. Наказанията се кумулират (дава се едно общо наказание за две или повече престъпления, извършени от едно лице - бел. ред.). Не е така в Америка - там наказанията се сумират. Така че да се помисли за сумиране на наказанията. Да не говорим, че в САЩ важи правилото на 3-те удара. Като направиш трето престъпление - 25 г. затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари