Съблякоха пожарникари, набедени за кражба на 300 000 евро

0
Отидохме да спасяваме дома им, а не да обираме
Отидохме да спасяваме дома им, а не да обираме

7 сержанти и трима офицери от пловдивската пожарна са били обискирани и съблечени в IV РУП в града, след като ромско семейство ги обвини в кражба на 300 000 евро, научихме от "168 часа".

Преровени са и двата автомобила на огнеборците, както и служебните леки коли на началника на районната противопожарна служба и на оперативния дежурен. Полицаи са обърнали возилата наопаки заради пачките. Гледали под седалки, в багажници и в отсека на двигателите. Парите не са намерени нито у огнеборците, нито в колите им.

"Омерзени сме от нападките на ромите. Това е безумие. Отидохме да спасяваме дома им, а не да ги обираме", коментират пожарникарите. На 29 ноември т.г. следобед те потеглили към блок на бул. "6 септември" 240, където пламнал апартамент на петия етаж. Служителите извели оттам 5-годишно момиченце, а линейка го откарала в болница, тъй като било леко обгазено.

Майка му разказала, че била с него в една от стаите. Влязла за нещо в хола и видяла пламъци. Когато пристигнали на адреса, пожарникарите установили, че има две огнища - горели 2 дивана. От пушеците вътре видимостта била 20 см. Огнеборците бързо успели да потушат пламъците и отворили прозорците, за да излезе димът.

Собственикът на жилището Демир Александров през цялото време стоял на вратата на апартамента заедно със сина си Денис. След като видял, че пожарът е загасен, започнал да напира да влиза вътре.

"Обяснихме му, че трябва да се отдими, но той беше много настоятелен", разказват пожарникари. Александров влязъл и след малко изхвърчал навън.

"Парите ги няма", разкрещял се мъжът. Съпругата му Наджие и снахата Нермин вдигнали страшна врява и събрали съседите. Дотърчали и роднини на Александрови. За кратко време пред блока се струпали близо 50 души.

Жените от фамилията започнали да кълнат на цигански и български пред всички, че пожарникарите са виновни.

“Ние чакаме от тях помощ, а те ни крадат", викали ромките. Пристигнали и полицаи, пред които Александрови повторили обвиненията. Униформените докарали от друг квартал две поемни лица от цигански произход, за да нямат съмнения собствениците на горелия апартамент, и започнали да претърсват на място автомобилите на огнеборците.

"Беше грозна картина. Всичко това се случваше пред очите на много хора", обясняват пожарникарите. Шефът им Димитър Стоенчев също станал свидетел на унижението. Той бил в кабинета си, когато му докладвали, че роми са обвинили подчинените му в кражба на 300 хил. евро. В първия момент Стоенчев не го приел насериозно и дори се засмял, но тъй като двата екипа се забавили и не се прибирали, отишъл на адреса.

Там заварил цял екип от криминалисти и дознател

Пред началника на пожарната Демир Александров се оплакал, че са му изчезнали парите. Заедно се качили до жилището, където собственикът му показал повдигнатия ъгъл на единия диван.

Твърдял, че в нишата държал крупната сума в найлонови пликове. Показал му и празните торбички. "До миналата нощ събирахме парите от роднини, тъй като ни трябваха да платим за дистрибуторство. Сега липсват. Няма кой друг да ги е взел, пожарникарите са", горещял се Демир.

Бившият председател на джамийското настоятелство в Пловдив Гюрсел Алиев, който е негов братовчед, твърди, че в дома наистина е имало 300 000 евро. Били шест пачки с банкноти от по 500 евро.

Той обаче дава друга версия за валутата - била наследство от бащата на Александров. Възрастният починал и оставил злато, което фамилията обърнала в пари.

В момента тече разследване за произхода им. “Ако са изкарани честно от сделки или наследство, трябва да има писмена следа", коментира говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Вече са разпитани четиримата възрастни от ромската фамилия, които са живеели в пламналия апартамент - Демир, съпругата му Наджие, синът им Денис и снахата Нермин. Ще бъдат привикани и странични хора, присъствали намясто по време на пожара. Набедените огнеборци също са дали вече обяснения.

Съседите на Александрови смятат, че е възможно да са държали вкъщи такава крупна сума, тъй като били заможни.

Карали два джипа, мерцедес и бус, въртели търговия, държали складове и магазин. С какво точно се занимават, никой не знае. Говори се, че притежавали и други жилища в Пловдив, както и хотели по курортите.

Богати са, а пък цялата фамилия се тъпче в един апартамент от години. Имат дори само 1 ключ и се изчакват на пейката пред входа", казват комшиите.

По думите им след пожара Александрови временно са отишли другаде, тъй като жилището все още миришело. Фамилията вече е поставила нова дограма, а по-късно щяла да пребоядиса дома си. Все още не е ясно каква е причината за пожара.

Работи се по няколко версии. Едната е за късо съединение, втората е за умишлен палеж. Не се отхвърля възможността крупната сума в евро да е била чужда, а някой от фамилията да я е присвоил. После пък умишлено е драснал клечката, за да оправдае липсата й. На разследващите е направило впечатление, че ъгълът на дивана, под който са били парите по твърдения на Александрови, не е горял и огнеборците не са гасили на това място.

Работи се и по версия за вътрешна кражба - член от семейството да е сложил ръка на валутата. Според разследващите малко вероятно е някой от пожарникарите да е задигнал еврото, без да бъде видян от колегата си. Трудно биха се скрили и толкова пачки.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари