Михаил Екимджиев: Кукловодите са решили да се освободят от Гешев

0
Борисов, Пеевски и Доган вече са отдалечени от плячката, те като паразити почват да се нападат и изяждат помежду си
Борисов, Пеевски и Доган вече са отдалечени от плячката, те като паразити почват да се нападат и изяждат помежду си

Борисов, Пеевски и Доган вече са отдалечени от плячката, те като паразити почват да се нападат и изяждат помежду си

Взривът, който на 1 май избухна край пътя, по който с бронираната си кола минаваше главният прокурор Иван Гешев, доведе до раздори в държавното обвинение. В понеделник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, излезе с остра позиция срещу началника си. Включително в нея призна и че по нареждане на Гешев на мястото на взрива е бил допуснат израелски експерт.

EURACTIV България потърси за коментар на събитията известният адвокат Михаил Екимджиев.

Разграничаването на Сарафов от Гешев би могло да означава много неща.

„Но гледайки голямата картина, съм склонен да предположа, че Гешев изпада в немилост. Със своята невротична артистичност и непредсказуемост, той е причинил на своите ментори и кукловоди тежки и непоправими вреди и се е очертал консенсус за отстраняването му от поста“, посочи Екимджиев. Той уточни, че може и въображението му да е развихрено, но прави тези предположения, гледайки интервюто на Гешев от Ню Йорк и острото изказване на „покорния досега като домашен любимец Сарафов“.

Екимджиев направи паралел със ситуацията, когато Лютви Местан „изпадна в немилост“ пред Ахмед Доган и беше лишен от охрана. „Местан изпитваше животински страх, който го накара да се скрие в турското посолство, чувствайки застрашен своя живота и този на семейството си“, каза адвокатът.

В търсене на подкрепа от американските служби?

Гешев твърди, че се чувства застрашен и се оказа в САЩ, без да е ясно какво точно прави там толкова скоро след молитвената закуска, която изгледа по телевизията, посочи Екимджиев.

„Не мога да изключа, че загубвайки закрилата на кукловодите, той се опитва да сключи сделка с американските служби – например да не бъде включен в списъка „Магнитски“ срещу компрометираща информация за Бойко Борисов, Доган и за българската мафия изобщо“, допълни той.

„Трудно ми е да си обясня по друг начин завъртането на 180 градуса на Сарафов, в първите часове след взрива даваше напоителни интервюта“, посочи Екимджиев.

„Честта на пагона“

Той се спря на твърдението на Сарафов, че опитвал да пази „честта на пагона“ и авторитета на Гешев и прокуратурата. „Сарафов, както и всички магистрати, са полагали клетва да пазят честта на закона и на тогата, а не да спазват някаква омерзителна омерта помежду си. Ако пуснете неговите интервюта от първите часове от мястото на инцидента, ще видите, че той лъжеше с видимо удоволствие и ентусиазъм. Кратер, огнен стълб, извършител „зъл гений“, професионализъм… Той дрънкаше глупости, които не му се е налагало да говори за „честта на пагона“, явно включен в този сценарий.

И сега, когато за всички става ясно, че това е нелеп сценарий, измислен от лоши сценаристи и изпълнен от още по-лоши актьори, това е преляло чашата на търпението на покровителите им. Сарафов, изглежда, бива изтикван на преден план като по-приемлив, по-малко компрометиран вариант за главен прокурор, допуска Екимджиев.

Според него директорът на националното следствие ще бъде лансиран като „един неутрален и политически дистанциран“ нов лидер на прокуратурата, който ще получи подкрепата на тези, които до момента подкрепяха Гешев. Екимджиев прави този извод заради репликата от позицията на Сарафов, че прокуратурата дълбоко е нагазила в политиката.

„Кукловодите са решили да се освободят от компрометиращата ги сянка и присъствие на Гешев“, смята адвокатът.

„Това изглежда като първа стъпка на изваждането на фигурата на Сарафов, около когото ще бъде изграждан ореол на тесен професионалист, независим от политическите боричкания“, обяснява Екимджиев. Според него задачата ще е трудна, но за сценаристите Сарафов изглежда по-малкото зло, отколкото съвършено нов кандидат, тъй като и той е тяхна номинация и с него биха си запазили контрола върху прокуратурата.

Конфликти

Според Екимджиев има много сериозен конфликт между Бойко Борисов и Делян Пеевски, както и конфликт между бившия главен прокурор, а сега редови върховен обвинител Сотир Цацаров, и Гешев.

Със своя необуздан темперамент като слон в стъкларски магазин Гешев руши всичко, което Цацаров изглаждаше за 7 години за укрепване на тази неформална власт на главния прокурор. Виждаше се как Цацаров с видимо неудоволствие изпълняваше командата „Екшън!“. А Гешев непрекъснато артистичният нагон го тласка към водевилни сценки“, посочи Екимджиев.

А конфликтът между Пеевски и Борисов идва заради ограничения им в последните 2 години властови ресурс.

„И Борисов, и Пеевски, и Доган вече са отдалечени от плячката, те като паразити почват да се нападат и изяждат помежду си. Логично това напрежение се предава на по-долните нива, където са подизпълнителите на корупционните практики и навици“, смята Екимджиев.

Джанката – „най-гротесктният символ на този нелеп сценарий“

Колкото до взрива, според Екимджиев, много полезно заради техническите му констатации е било интервюто на криминалиста Ботьо Ботев по bTV. Той каза две важни неща, смята адвокатът. Първото е, че самият взрив е направен изключително непрофесионално и аматьорски. Второто е, че е озадачен, че 24 след взрива мястото не е отцепено, не се търсят следи. Изводът от тези констатации е, че „гърмежът с тези пиратки“ е изключително аматьорско изпълнение, а нежеланието за разследване показва, че „има нескопосан милиционерски сценарий, чийто изпълнителите не намират за нужно да хабят енергия за истинско разследване“.

Екимджиев припомни и странните съвпадения по случая – как Гешев случайно е решил да смени колата си с бронирана, как случайно се пуска репликата, че е бил с децата си в колата, „за да се засили мелодраматичният ефект“ и т.н.

„Може би най-гротесктният символ на този нелеп сценарий и на нелепото му изпълнение е отрязването на цъфналата джанка, която се намира на около метър от „гигантския кратер“. На всички направи впечатление, че цветовете на разцъфналото дръвче, които дори и лек повей на вятъра отронва, не бяха помръднали след този „адски взрив“ и „огнен стълб“, който би трябвало да е избухнал на 1-2 метра от него. Та това най-важно визуално доказателство трябваше да бъде премахнато, вероятно с чувството, че няма да е толкова очевидна бурлеската, в която ни вкараха“, каза Екимджиев.

Фантомният експерт

Той припомни и за „фантомния израелски експерт“, когото прокуратурата цитира „като някакво върховно доказателство, сякаш неговото фантомно присъствие трябва да ни убеди в истинността на всички глупости, изказани от Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров (зам.-директорът на националното следствие, бел.ред.).

За експерта Сарафов каза, че е бил заведен на мястото по нареждане на Гешев. За Екимджиев това сочи, че има данни за превишаване на служебни правомощия, което е парекселанс престъпление. „Но дори Сарафов би трябвало да знае, че в НК има разпоредба, според която не е престъпление, когато откажеш да изпълниш заповед, която е явно противозаконна. Явно противозаконно е да бъде допускан Сюльо и Пульо по нареждане на главния прокурор, който тръби как не се меси в разследвания“, казва Екимджиев, според когото Гешев е влязъл „с рогата напред“ в разследването на предполагаемия атентат.

Ползите

Все пак Екимджиев вижда и ползи от „тази трагикомедия“, дори да не се стигне до отстраняването на Гешев. Първата е, че има шанс да бъде допълнен законопроектът, който предвижда въвеждане на специален механизъм за разследване на главния прокурор. „Досега бяхме фокусирани, че няма независим магистрат, който да води разследването, когато главният прокурор е заподозрян. Но сега нов аспект – няма орган, който да разследва деяние, за което има съмнение, че е насочено срещу главния прокурор. Кой може да прецени дали това е атентат или инсценировка?! Дали ако е престъпление, е насочено срещу институцията главен прокурор, или срещу физическото лице Гешев. Хипотетично той може да е влязъл в любовен триъгълник и някой да иска да го елиминира от ревност“, посочи адвокатът.

Другият позитивен ефект е, че се е видяло тоталното недоверие към Гешев и прокуратурата. „Вероятно самите сценаристи бяха стъписани от обществената реакция. И тази реакция ги накара да си дадат сметка, че Гешев не е подходящият кон, на който да залагат. Дори не само за експертите а и в очите на широката публика“, посочи Екимджиев.

Според него „за този нелеп водевил, в който беше вкарано българското общество, незабавно трябва да бъдат образувани дисциплинарни производства и срещу Гешев, и срещу Сарафов за уронване престижа на съдебната власт. И, както го има в някои по-европейски държави, за нарушаване на магистратската клетва“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари