Международният пленер „Дунав – вдъхновение и цвят“ събра 14 художници

0

Русе беше домакин на международния пленер „Дунав – вдъхновение и цвят“, организиран от Сдружение „Асоциация европейски младежки път – Русе“.

Симпозиумът спечели финансиране от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, в рамките на конкурса за „Местни инициативи“ за 2016 година.

В проекта участваха художници от Братислава, Будапеща, Улм, както и гост артисти от Сърбия и Румъния. От българска страна участниците бяха от Русе, Варна, София, Пловдив и Добрич. (Участници: Леля Рус, Даниела Ревайова, Мария Тури, Том Шлайс, Педжя Ракичевич, Катарина Бекеньова, Володя Казаков, Лусина Терзиян, Вяра Гунева, Вълко Чобанов, Анета Манковска, Ина Иванова, Мартин Митев, Георги Атанасов).

Целта на симпозиума е изграждането на връзки между артистични дружества, в които членуват визуални артисти от различни поколения и националности. Основният фокус е представянето на град Русе като потенциална сцена за бъдещи културни събития.

Общуването на българските участници с гост художниците от чужбина бе стимулирано от артистичното състезание със заглавие „Крадец на време“. Всички участници трябваше да работят върху еднакъв формат картон 20/30 см., като импровизацията им бе ограничена във времето - до 20 мин. Символът за откраднатото време или за материализацията илюстрира същността на творческия процес. Художникът, подобно алхимиците, контролира процеса на трансформация дух - материя.

Произведенията на пленеристите бяха експонирани около фонтана в градската градина в карнавалната нощ, на 18 юни, като повечето от художниците осъществиха успешен диалог с русенци в импровизирания „Монмартър“. Независимо от различните националности, артистите доказват за пореден път, че успешното общуване е въпрос на желание да разбереш другия.

Като финален етап на проекта, произведенията на пленеристите ще бъдат представени в пътуваща изложба, като първата покана е за месец март 2017 г. в Братислава. Преди това ще бъдат експонирани пред публика в Русе през ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари