Изложба „Ритуално Изкуство: Време и Пространство“

0

Дата: 1 – 14 март 2016 г.

Час: Откриване На 1 март /вторник/ 2016 г. от 18.30 ч.

Място: Малка изложбена зала, гр. Русе, ул. Борисова, № 6

Събитие: ИЗЛОЖБА/СЕМИНАР „Ритуално Изкуство: Време и Пространство“

На 1 март /вторник/ 2016 г. от 18.30 ч. в Малка изложбена зала (Русе, ул. Борисова, № 6) ще се състои откриването на изложбата „Ритуално изкуство – Време и Пространство“. С нея ще бъдат представени творбите на участниците в шестото издание на Арт резиденция “Старото училище“, провело се от 14 до 23 август 2015 г. в с. Горна Липница:

Hanna Ilczyszyn – Полша/ Белгия – Живопис - http://fajnahanna.com/

Yanyi „Sunny“ Jiang – САЩ/Китай - Живопис/Пърформанс- http://www.sunny-j.com/

Domingo Pino – Испания -Визуални изкуства/Живопис-http://www.domingopino.com/

Brandi Martin – САЩ – Визуални изкуства -http://www.brandimartinfineart.com/ 

Пресиaна Шишева – България/Англия –Визуални изкуства и инсталации - https://presianashisheva.wordpress.com/

Мирян Колев – България – Музика -https://soundcloud.com/mirian-kolev

Trevor Knott–САЩ – Пърформанс/Живопис - http://www.trevorknott.com/

Дамян Бумбалов – България – Живопис - http://ateliebumbal.blogspot.bg/

Мартин Петров – България – Живопис 

Пламен Петров – България – Визуални изкуства и инсталации

Христо Вълчев – България – Фотография/ Визуални изкуства и инсталации

Яна Кунева/Станислав Добрев - Визуални изкуства и инсталации

L.Y.R.A. – България – Ритуално изкуство-http://www.lyraritualart.com/bg/ 

Повече информация за участващите артисти можете да намерите на следния адрес: http://oldschoolresidence.com/bg/представяне-на-участници-в-арт-резиде/

Темата на резиденцията през 2015 г. беше: Ритуално Изкуство – Време и Пространство

Работата на артистите в рамките на Арт Резиденцията беше организирана на основата на предварително разработени писмени материали, в които бяха представени различните проявления на Времето и Пространството.

Като изходна точка за работа в резиденцията бяха използвани възгледите за Време и Пространство в българските ритуали – народни, религиозни, окултни, както и като понятия в модерната физика.

Подобно на маговете, които избират подходящото време и пространство за извършване на своя ритуал, артистите в резиденцията създаваха Ритуално Изкуство чрез използването на основните характеристики на Времето и Пространството.

„Ритуалното изкуство“ е художествено направление в изкуството, създадено през 2012 година. Развива се с основен център Арт Резиденция "Старото училище" - България. Идеята за неговото създаване възниква в резултат на продължително търсене на модерна и концептуална визия на изкуството, която същевременно да интегрира в себе си принципите на ритуалите и древните знания. Ритуалното изкуство е „бавно“ и „умно“ изкуство и е насочено към постигане на ясна общественозначима цел. Ритуалният артист използва похватите на ритуала при създаването на своята творба, като неговите действия имат символично значение. В основата на ритуалното изкуство са заложени идеите на Манифест „2012“ на кръга „Старото Училище“ за Началото на Новия Свят.

Творби на участниците

Изкуството е най-мощното оръжие, което може да променя света и да го прави по-добър. Изложбата „Ритуално Изкуство – Време и Пространство“ не е прост сбор на творбите на тринадесет автора, а едно хомогенно цяло, един механизъм, едно оброчище. Отделните елементи /творбите на тринадесетте участници/ изразяват и съответно въздействат върху определени елементи от съвременния свят като го трансформират и градят.

Пърформансът на артиста Яни „Съни" Цян от Китай представлява една нестандартна сватба, проведена на 21 август 2015 г. в двора на Старото училище. Като универсален ритуал, сватбата свидетелства съюза на двама души, но в това уникално бракосъчетание се отпразнува сватбата на две Времена - Миналото и Бъдещето. За целта Съни сама изрисува своята ритуална рокля, подготви всички детайли от сватбата, покани жителите на селото да присъстват на ритуалното бракосъчетание, а кметът на Горна Липница Юлко Палов „узакони“ сватбата.

Отвъд очевидното, пърформансът акцентира върху парадоксите. Въпреки темата за единство, мотивът на разделение е водещ, тъй като роклята, воалът, обувките, букета, музиката и дори коктейлите на сватбата са маркирани от ясно разделяне на две времена. Този рязък контраст повдига един основен въпрос: чрез обединяване на миналото и бъдещето можем ли да постигнем настоящето? Дали сливането на спомени и прогнози създава "Сега"?

Пърформансът бе широко отразен в медийното пространство в края на август 2015 г. и предизвика множество коментари и дебати. В рамките на изложбата е представен под формата на видео и предмети от сватбата – роклята, букета, обувките, поканата и др.

Бранди Мартин е визуален артист от САЩ. Нейната творба показва как процесите на унищожение и възстановяване винаги се случват едновременно вътре в нас. Основният обект в творбата на Бранди е българска традиционна женска риза на повече от сто години, която чрез множество въздействия – боядисване с естествени багрила, пране, разрязване, зашиване – беше превърната в арт продукт. Част от работата на Бранди е и кратко видео, представящо манипулациите, които артистката извършва върху ризата.

В сградата на Старото училище в с. Горна Липница има т.нар.„стая на тайните". Там организаторите на събитието са събрали на едно място вещи, използвани в учебния процес в миналото, когато училището е функционирало. Доминго Пино от Испания е един от артистите, който използва в работата си предмети, намерени в стаята. С тяхна помощ визуалният артист създаде малка култова фигура, наречена Идол. Идеята му е творбата да е освободена от предубеждения, познати символи, митове или легенди, а просто направена от компоненти, които могат да предизвикат и стимулират различни чувства и емоции в наблюдателя. Фигурата комбинира естественото с изкуственото, магия и наука, минало и настояще чрез своите компоненти, някои намерени в природата, други направени от човека. Този Идол не е само опит да изтъкне мистицизма, който това конкретно място - Горна Липница - притежава чрез елементите от неговата среда, но и да върне старото съществуване на тези компоненти в настоящето под формата на механизъм, който обхваща един таен ритуал и символизъм. Създавайки своя Идол – под формата на ритуален образ - Доминго Пино поставя началото на създаването на нов култ/религия/.  

Хана Ишишин е млада художничка от Полша. Тя създава серия от картини, в които основен персонаж е маскираният човек/кукер. Идеята на Хана е инспирирана от кукерските шествия, които са типични за България. Според младата художничка връзката и уважението към природата в страната ни е много силна и поради това селската обстановка в Горна Липница й е помогнала за проучване и усещане на езическите митове, които все още са силно изразени в българската култура

Американският пърформанс артист Тревор Нот направи серия от огнени ритуали в и около Горна Липница, опитвайки се да създаде геометричен дизайн, който ще допринесе за лечение и хармония в околната среда. Избраните места са ключови енергетични точки около селото -  потокът, сметището, гробището и северозападния хълм. Първите четири ритуала не бяха отворени за посетители. За петия огнен ритуал гостите бяха приканени да носят съобщение, написано на хартия, за нещо, което желаят да излекуват в света. Тревор е артист, който за втора година посещава Арт резиденция „Старото училище". Първото му участие беше през 2013 г. Неговата работа е представена в изложбата под формата на снимки и обекти.

Пресиана Шишева завършва Университетът Фалмут във Великобритания. Връща се в България с идеята да приложи наученото в чужбина на родна земя. Главната тема в изкуството на визуалната артистка е връзката между съвременното общество и природата. Част от нейната работа е колиба от клони и суха трева, разположена в двора на резиденцията. Асистенти в нейния проект са младежи от Горна Липница. Колибата има форма на спирала и е с два входа. Зрителите се провират през единия вход, изминават спиралата, за да излязат през другия вход пречистени. Освен колибата Пресиана създаде и две скулптури, в които смесва природни и индустриални елементи. Скулптурите са част от изложбата, а колибата е представена под формата на снимки върху винил.

Христо Вълчев е част от екипа на резиденцията от нейното създаване, живее в региона, а понастоящем учи в Швеция. Той създава цветна градина под формата на спирала в двора на детската градина в Горна Липница. Ритуалната Магическа Градина е място за извършване на специални ритуали за творческо вдъхновение на всички участници в резиденцията. Градината е създадена чрез Натуралистичен Дизайн, използвайки местни материали: клони, камъни, компост, почва и пясък. В нея са засадени специални билкови растения. Работата на Христо е представена в изложбата под формата на снимки върху винил.

Мартин Петров е местен артист. В своите три картини интерпретира темата на резиденцията с усмивка и ирония. Вечерта Време и Пространство се срещат около огъня, разказват си вицове на по чаша и се смеят със замечтани очи. Малко по малко  светът се превръща в една безгрижна двойна спирала…

Както всяка година Пламен Петров води детската школа на Арт резиденцията, в която са включени желаещите да участват деца от селото. По-малките изработиха в двора на училището кю ар код, на който е изписано „Арт Резиденция Старото Училище“, а по-големите - на площада пред читалище „Зора 1887" - пресъздадоха артефакта Розета от Плиска. Това е може би най-популярния старобългарски артефакт, на който могат да се видят древните руни на дедите ни. Тя е намерена през 1961 г. в старата ни столица Плиска. Рисувайки я на най-видното място в Горна Липница, те искат селото да я носи на гърдите си и по този начин да я превърнат в негов отличителен белег. Работата на Пламен и децата е представена в изложбата под формата на снимки върху винил.

Музикантът Мирян Колев композира и записа музикална пиеса по време на арт резиденция "Старото Училище" в Горна Липница. В пиесата са включени мотиви от автентична народна песен от селото, изпълнена от местните жени по време на откриване на резиденцията. Тези мотиви, съхранили духът на миналото, са съчетани със звуци от предмети от училището, носещи елементите тук и сега, като цялостното звучене е допълнено от китарни фрагменти, характеризиращи спиране на времето. По този начин създадената композиция е звуков ритуал, олицетворяващ безвремието и преходността на епохите.

Яна Кунева/Станислав Добрев в продължение на дни изработват мандала от цветен пясък, която, след като е завършена, разрушават с един жест. Създаването /и разрушаването/ на мандалата е, освен творчески акт, и начин за медитация и извършване на ритуал.

Най-провокативните произведения са на местните артисти Дамян Бумбалов и L.Y.R.A.

Дамян Бумбалов представя серия от три платна - „Кукери на бъдещето", в които са използвани три добре познати нарицателни /страшни/ фигури от настоящето като терорист ислямист, войник и съвременен политик. Те са трансформирани в кукери от бъдещето – страшни образи за прогонване на злото. С творбите си художникът предлага на зрителите една смела идея – вместо традиционните кукерски маски, можем да се браним от злото, използвайки „страховити“ образи от съвремието.

L.Y.R.A създаде ритуалната инсталация „Новите политици/Врати на времето", включваща картини, портрети, видео и текстове. Инсталацията и ритуалите в нея, следвайки принципите на Ритуалното изкуство, са извършвани в продължение на 1 година на точно определени дати /например: 05.10.2014 г. – ден на избори; 22.12.2014 - зимно слънцестоене/ и подбрани места в България /например: местата на протестите в София през 2013 г./. Идеята и целта на въпросната инсталация е унищожаването посредством ритуални действия и символи на съществуващата политическа система и меркантилните лидери /политици и създаването на един нов тип лидери, които не са съществували до този момент в световната история.

В един от своите ритуали L.Y.R.A символично унищожават съществуващите в момента политици – фокусници, за да създадат политиците - магьосници. Ритуалът е извършен в деня на парламентарните избори през 2014 г., а мястото е планински връх над София, където L.Y.R.A разкъсват и заравят в земята рекламни материали, събрани по време на предизборната кампания за избор на народни представители. Разкъсаните рекламни материали са оставени да престоят в земята в продължение на един месец, след което са извадени и изгорени в ритуална клада в центъра на София, в близост до паметника на Стефан Стамболов.

При провеждане на арт резиденцията през август 2015 г. отделните компонененти на инсталацията са подредени в една от учебните стаи под формата на олтар, с което действието й е активирано. Ритуалната инсталация използва конкретното качество на времето и играе ролята на ключа, който ще отвори вратата, през която да влязат новите лидери/политици на света – ЛИДЕРИ-ТВОРЦИ. Въпросните лидери са творци във всяко едно свое начинание, правят всичко с любов и притежават качествата на водачи.

Зрителят/наблюдател има важно значение за проявлението на изложбата. Той става част от микровселената „Ритуално Изкуство-Време и Пространство“ с прекрачването на прага на Малка изложбена зала, ул. „Борисова“, № 6.

За резиденцията

Арт Резиденция „Старото училище“ е създадена през 2010 г. и се намира в с. Горна Липница, община Павликени, област Велико Търново. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. В момента резиденцията приема артисти веднъж годишно за период от 8-10 дни. В периода 2010-2015 г. резиденцията е приела над 60 български и чуждестранни участници, а броят на кандидатствалите за участие артисти е над 500 от повече от 30 държави.

Всички прояви на резиденцията са концептуални. Работи се по предварително зададени теми, свързани с националния фолклор, история, бит и култура, и съответстващите им проявления в световните митове и легенди.

Мисия

Мисията на резиденцията е да върне модерното изкуство и артистите към природата и естествените енергии, които въплъщава селския начин на живот. Целта на организаторите е да подкрепят и провокират артистичните идеи като осигуряват време за работа, съзерцание и взаимодействие с други артисти в красива атмосфера.

Резиденцията има фестивален характер и разнообразна съпътстваща програма, подчинена на съответната тема (за всяко издание се подбира конкретна тема)– концерти, пърформанси, филмови прожекции. Работата на артистите и съпътстващата програма са отворени за посетители и финалният резултат на резиденцията е един проект на сътрудничество и взаимодействие между артисти и местни хора.

Повече информация за Арт резиденция „Старото училище“ може да намерите на следните адреси: http://oldschoolresidence.com, във фейсбук - Old School Residence Gorna Lipnitsa.

Семинар - "Начини за представяне на съвременното изкуство чрез арт резиденции"

Арт Резиденция "Старото училище", с. Горна Липница организира семинар на тема: "Начини за представяне на съвременното изкуство чрез арт резиденции".

Семинарът ще се проведе на 01.03.2016 /вторник/ от 16.00 ч. в Малка изложбена зала, гр. Русе, ул. Борисова, № 6. Ще представим нашия опит за:

- правене на международно концептуално модерно изкуство под формата на арт резиденция в малко село на основата на българския фолклор, история, бит и култура;

- приобщаване на местната общност, включително и децата, към модерното изкуство като активни зрители и участници;

- създаване на Ритуално изкуство и неговото въздействие върху обществото и световете.

Лектори в семинара ще бъдат Дарина Палова и Димитър Палов, юристи, артисти и членове на екипа на Арт Резиденция "Старото Училище", с. Горна Липница.

Веднага след семинара ще се открие изложбата "Ритуално Изкуство - Време и Пространство", в която ще бъдат представени творбите на участниците в шестото издание на Арт резиденцията – артисти от България, Полша, Испания, Китай и Америка.

Изложбата ще гостува в Русе до 14 март. Преди това е посетила градовете Пловдив, Стара Загора, Варна, София и Бургас.

Проектът „Организиране и провеждане на арт резиденция „Старото училище“ на тема Ритуално изкуство – Време и пространство“ е финансиран по Програма BG08, „Културно наследство и съвременни изкуства“, Малка грантова схема „Представяне и достигане до широката общественост на съвременно изкуство и култура“ (www.culture-eea-bg.org).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари