Международна конференция на Дунавското училище се проведе в Русе

3
Конференцията се състоя под мотото LEAD
Конференцията се състоя под мотото LEAD Снимка: Областна администрация - Русе

Конференцията се състоя под мотото LEAD

30 участници от България, Виетнам, Индия, Кипър, Китай, Молдова, Румъния, Република Северна Македония и Украйна участваха в международна младежка конференция на Дунавското училище. Тя бе организирана от Българо-румънски интеруниверситетски Европа център – БРИЕ, Международно дружество „Елиас Канети“, Европейски инициативи без граници и Европейска дунавска академия, Улм, Германия.

Поздрави към участниците бяха отправени и от името на областния управител на Русе Данаил Ковачев.

Считам, че в контекста на съвременните динамични условия и за съжаление често променящи се ценности, детайлното изучаване на европейската култура е от фундаментално значение за устоите на адекватното и активно гражданско общество. Изследвайте, създавайте и споделяйте постигнатото от Вас. Бъдете уверени в познанията си и не се опасявайте да направите сами крачки в тази толкова различна, но преди всичко от първостепенно значение в модерния свят сфера. Пожелавам Ви здраве, творческо вдъхновение и нови академични успехи“, се казва в написаното от Ковачев към директора на БРИЕ доц. д-р Мими Корнажева.

„Не на последно място бих искал да отбележа, че съм горд, че в Русе функционира структура като БРИЕ, защото тя е пример за солидния потенциал на учените тук, които отреждат значимата роля на Русенския университет в европейското и глобално научно пространство“, допълни още Ковачев.

Конференцията се проведе под мотото LEAD (Languages and Encounters Along the Danube). Форумът очерта водещата роля на Европейския съюз за преодоляване на политически и икономически кризи и за управляване на конфликти с мирни средства, тъй като на 1 ноември 2023 г. се навършиха 30 години от влизане в сила на Договора за Съюза. Другата тема, която участниците обсъдиха, е водещата роля на езиците в процесите на национално изграждане в Европа и в целия Дунавски регион от 19-ти век насам. Беше обосновава тезата, че човешките общности се борят за съществуването на своите езици, защото по този начин отстояват своята идентичност, свобода и сигурност, или казано по друг начин – езикова политика, която дискриминира езика на определена група, предизвиква конфликти и войни.

Конференцията беше открита с приветствие от ректора на Русенския университет акад. дтн Христо Белоев. Той поздрави организаторите и участниците за подбора на актуална тематика и за утвърждаването на БРИЕ като средище на международни изследвания и научни проекти.

В първата част на конференцията бяха представени резултати от четири изследвания. Доц. д-р Мими Корнажева, директор на БРИЕ, разкри кризите в Европа и последващите импулси за европейска интеграция не само в последните 30 години, но и в периода след Втората световна война. Ас. д-р Е. Първанова, възпитаник на БРИЕ, очерта силните и слаби страни на Съвета за сигурност на ООН и необходимостта от неговото реформиране. Д-р А. Раду, възпитаник на БРИЕ и съветник на министъра на вътрешните работи на Румъния се спря детайлно върху актуалните предизвикателства пред Шенгенското пространство и предстоящото включване на България и Румъния. Докторант М. Николов, възпитаник на БРИЕ, говори по темата за национал-популизма в държави-членки на ЕС като вътрешен риск за бъдещето на Съюза.

Във втората част на конференцията се включиха трима лектори. Проф. дфн П. Ангелова, президент на Международно дружество Елиас Канети и първи директор на БРИЕ, посвети презентацията си на темата за изучаването на български език като втори и определи многоезичието като богатство. Лотар Яшке – заместник-ръководител на Представителството на Европейския съюз в Южен Судан посвети презентацията си на динамиката в развитието на Общата външна политика и политика за сигурност на Съюза. Накрая с интерактивна презентация докторант Б. Ценова, възпитаник на БРИЕ, очерта актуалната езикова ситуация в България, която обхваща както българския език като официален, така и майчините езици на арменци, власи, гърци, евреи, роми, руснаци, турци.

Конференцията приключи с културна програма и запознаване на участниците с музеи и други забележителности на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари