МЕУ: Работим денонощно по удостоверяването на машините за гласуване

0
Процесът продължава, заяви главният секретар Ангел Петров
Процесът продължава, заяви главният секретар Ангел Петров

Процесът продължава, заяви главният секретар Ангел Петров

Работим денонощно по удостоверяването на машините за гласуване, процесът продължава.

Това каза главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров, който коментира продължаващия все още процес по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване на втория тур на местните избори.

Изготвянето на доклада ще бъде на базата на всички извършени тестове и проиграване на всички тестови сценарии, припомни той, предаде БТА.

Довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване се извършва от Централната избирателна комисия, а Министерството предоставя защитена среда, разясни главният секретар на Министерството.

Ангел Петров благодари на Централната избирателна комисия (ЦИК), че е предоставила възможност процедурата, която започна в 22:00 часа във вторник, да бъде публична и да се излъчва в една от залите на Министерството на електронното управление, където могат да присъстват граждани и представители на институциите и медиите.

Това е независима процедура, която се извършва от ЦИК и техни експерти, припомни Петров.

На нас ще ни бъде оставена една инсталационна флаш памет, за да продължим процеса по тестване, уточни той.

Ангел Петров обяви, че около 19:15 часа е приключила и процедурата по довереното изграждане на изходния код на машините, с което т. нар. хешкод е генериран.

Това дава възможност да се продължи процесът напред. В момента започва процедура по предоставяне на достъп на политическите партии, регистрирани от ЦИК, които са посочили представители, имащи право да се запознаят със сорс кода на машините за гласуване. Когато приключи и тази процедура, продължаваме по финализиране на действията, по документиране на тестови сценарии, по оформяне на доклада за съответствието и изготвяне по най-бързия начин на решение аз удостоверяване“, разясни Ангел Петров.

Ще работим без спирка и почивка. Надяваме се да приключим по най-бързия възможен начин“, увери той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари