Методи Лалов сезира прокуратурата заради непристойните думи на Борисов към Рашков

3
Общинският съветник от „Демократична България“ в София е възмутен от думите на експремиера - „тоя пияница“, „с гол г*з таралеж ще мачкаш“, „нещастник“
Общинският съветник от „Демократична България“ в София е възмутен от думите на експремиера - „тоя пияница“, „с гол г*з таралеж ще мачкаш“, „нещастник“ Снимка: Flashnews

"Току-що сезирах Районна прокуратура - Бургас, за извършено от Бойко Методиев Борисов престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс."

Това написа във Фейсбук общинският съветник от „Демократична България“ в София Методи Лалов. По думите му експремиерът е извършил непристойни действия, наричайки служебният министър на МВР „тоя пияница“, „с гол г*з таралеж ще мачкаш“, „нещастник“.

Целият сигнал можете да прочетете тук:

„ДО

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС

ТЕРИТОРИАЛНО ОТДЕЛЕНИЕ – ПОМОРИЕ

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

от Методи Орлинов Лалов

Относно: извършено престъпление от общ характер по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) от г-н Бойко Методиев Борисов, председател на политическа партия „ГЕРБ“

Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

На 24.07.2021 г., в рамките на своя публична проява в село Бата, община Поморие, област Бургас, започнала в 18:24 часа, председателят на ПП „ГЕРБ“ г-н Бойко Методиев Борисов, изрече редица неверни твърдения, направи манипулативни внушения и отправи обидни квалификации към свои политически опоненти, сред които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо'а да ти кажа, н*щастник такъв!“.

Това публично мероприятие на бившия министър-председател г-н Бойко Борисов беше разпространено чрез излъчване на живо от същата дата и час посредством неговия профил във Фейсбук, като намери и широко медийно отражение и по този начин стана достояние на значителен брой хора, включително на мен.

Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП „ГЕРБ“, извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“. Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия). И това е така, тъй като използваните от него думи и изрази по никакъв начин не допринасят към публичната дискусия по даден политически въпрос, чрез тях не се информира обществото за теми от обществен интерес и не се отправят съдържателни критики към поведението на конкретно публично лице. Нещо повече, използваният от г-н Бойко Борисов език (същият употребява често подобен в публичните си изяви) е обективно неприличен и унижаващ и чрез него се изразява оскърбително отношение на автора към друго лице. Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака (защитата на пострадалото лице се осъществява по негова преценка и по частен ред), в която прозират и лични мотиви на г-н Бойко Борисов, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (така и Постановление на Пленума на Върховния съд № 2/29.06.1974 г. по н. д. № 4/1974 г.), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани.

Макар правното квалифициране на деянието на г-н Бойко Борисов да не е задължение на съобщаващия (арг. от чл. 211, ал. 2 и чл. 209, ал. 1 и ал. 2 от НПК), а да е дължимо от органите на досъдебното производство, доколкото в конкретния случай не просто са налице достатъчно данни, от които да се изведе юридическата квалификация, а категорични факти, следва да се посочи, че извършеното от г-н Борисов покрива признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм.

Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), поради което и като обществено ангажиран гражданин, юрист, дългогодишен наказателен съдия и политик и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК – като лице, възприело извършено престъпление, което има не само право, но и задължение да уведоми органите на досъдебното производство за неговото извършване (чл. 205 от НПК), което и правя с настоящото съобщение, Ви призовавам да образувате досъдебно производство и да проведете обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.

С уважение,

Методи Лалов

(подписано с КЕП)“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари