Методи Байкушев: Финансовата дупка в Община Благоевград е над 50 милиона лева, говорим за катастрофа!

0
Не ми се иска да теглим заем и да повишаване данъците, но това за момента ми изглежда неизбежно, обясни кметът на Благоевград
Не ми се иска да теглим заем и да повишаване данъците, но това за момента ми изглежда неизбежно, обясни кметът на Благоевград Видео: bTV

Не ми се иска да теглим заем и да повишаване данъците, но това за момента ми изглежда неизбежно, обясни кметът на Благоевград

1,3 млн. лева е трябвало Община Благоевград да плати за изборната администрация, но се оказва, че парите ги няма, каза в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV кметът на Благоевград Методи Байкушев.

Направиха се огромни разходи през тази година, но не се подобри живота на гражданите. Оказа се, че парите за изборите, които са целеви средства от държавата, ги няма. Трябваше да ги платим от текущите постъпления на общината. 1,3 млн. лева е най-малкото нещо. Цялата финансова дупка доближава 51 млн. лева. Говорим за финансова катастрофа. Това е два пъти от собствените приходи на общината за една година“, добави той.

Трябва да видим какви са резервите и как могат се оптимизират разходите на администрацията, предприятията и дружествата. Не ми се иска да теглим заем и да повишаване данъците, но това за момента ми изглежда неизбежно“, подчерта кметът на Благоевград.

Заварихме тежко финансово състояние и трябва дисциплинирано да се справим с него“, добави той.

Вече имахме две заседания на общинския съвет. Начинът да се работи с общинския съвет е да има откритост. Давам цялата информация на съветниците, за да могат те да вземат решения. Общинският съвет взима решенията за политиките, които кметът иска да прокара. Правя доста срещи с общинските съветници. От следващата седмица започват работа и комисиите. Ще се постарая да участвам в заседанията им“, обясни Методи Байкушев.

Общината е изпратила проекти за финансиране за близо 50 млн. лева. Те касаят 22 улици, паркове, междублокови пространства, проектиране на нови улични артерии и многоетажен паркинг.

Най-спешната задача е да подготвим бюджета за другата година и да направим новата структура на общината, която да позволи оптимално работеща общинска администрация, за да се оптимизират разходите. Ще има преобразувания в общинските предприятия и дружества, за да не бъдат средства за източване на общинския бюджет. Това е голямата задача пред нас“, допълни Методи Байкушев.

Веднага след клетвата Неврокопският митрополит Серафим ми подари специално издание на Библията. Тя е първото нещо, което занесох в кабинета си, за да ми напомня, че човек първо трябва да изисква от себе си преди да изисква от останалите“, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари