Методът „Кристелер” e забранен в редица европейски държави, но не и у нас

2
Акушерка сподели колко опасен може да бъде както за родилката, така и за бебето
Акушерка сподели колко опасен може да бъде както за родилката, така и за бебето Видео: bTV

Методът „Кристелер”, сочен като причина за смъртта на родилката в Сливен, е забранен в редица европейски държави като Франция, Дания, Словакия и Испания, но не и у нас.

Роднините на починалата родилка от Сливен твърдят, че лекарският екип е оказал натиск върху корема ѝ или т.нар. методКристелер”. Други родилки споделиха в социалните мрежи и във форумите, че са имали наранявания по тялото след прилагането му.

Акушерката Йоана Станчева разказва, че методът може да бъде опасен. „Вредите от неговото прилагане могат да бъдат разкъсване на матката, на влагалището на жената, отоци при бебето, също така и емболия”, пояснява тя, предаде bTV.

Според дългогодишния акушер-гинеколог д-р Валентина Григорова, която е започнала кариерата си в сливенската болница, притискането на корема на родилката може да се използва, но при определени обстоятелства. „Когато на бебето му остават 3 мм да преодолее бариерата на перинеума, тогава може да се подаде малко. Това не е грешка”, коментира тя.

В страната ни липсва и актуален медицински стандарт по акушерство и гинекология, който да гарантира еднакво отношение и качество на грижата в АГ отделенията в цялата страна.

За да има еднакви практики във всички болници акушерки настояват за приемането на единен стандарт. Такъв има разписан, но все още не е приет. В него липсва обаче разписан алгоритъм за грижите при раждащите жени.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари