Метеопатия: Наистина ли времето може да ни разболява

0
Всеки втори човек се оплаква от това състояние
Всеки втори човек се оплаква от това състояние Снимка: © Depositphotos

Всеки втори човек се оплаква от това състояние

Лош работен ден, главоболие, отвращение към всичко. Това, че не искаме да ставаме сутрин от леглото невинаги е следствие от стоене до късно. Дали времето наистина влияе на настроението ни?

Метеопатията, известна още като метеочувствителност, е състояние, при което тялото става свръхчувствително към промените в метеорологичните условия. Това е доста често срещано състояние, но феноменът не е напълно проучен, пише Actualno.

Симптомите на метеопатия могат да са в комбинация от нездравословен начин на живот и дори генетични. И докато някои хора пренебрегват тези проблеми и се смеят на онези, които се чувстват зле от времето, метеопатията не бива да се приема лекомислено от никого.

Всеки втори човек се оплаква от метеопатия. Въпреки това няма да открием заболявания в списъка на болестите, изготвен от Световната здравна организация (СЗО).

И така, какво представлява т. нар "разболявам се от времето"?

Последните изследвания обаче показват, че времето може да окаже реално влияние върху възприемането на болката в случай на хронични заболявания.

Често чуваме от устните на други хора, че са „чувствителни към времето“, и по-специално към неговите промени. Понякога дори казваме това и за себе си. Когато не можем да станем от леглото, казваме, че сме преуморени и напрежението ни се е натрупало. А дали твърде ниското или твърде високо налягане имат ли нещо общо с реалността?

Но дали метеопатията е сериозно заболяване? Или може оправданието, свързано с времето, се приема с особено разбиране?

Има няколко теории за метеопатията – някои хора казват, че са психологически свръхчувствителни по отношение на собственото си здраве, което допринася за влошаване на леките симптоми. Втората теория е, че тялото отслабва.

Междувременно т. нар сезон на сърдечен удар - метеопатите, които страдат от сериозни заболявания, са особено уязвими към промените в метеорологичните условия. Медиците забелязват увеличаване на броя на инфарктите на границата на зимата и пролетта. Критичният месец е март, когато има рязко изместване на атмосферните фронтове. Това е така, защото скокове на налягането засилват проблемите на кръвоносната система.

Метеопатията е болестта на цивилизацията. Как да я познаем?

Метеопат е човек, който е свръхчувствителен към постепенни или внезапни промени в климатичните условия, като температурни спадове, колебания в атмосферното налягане, дъжд или облачност. Той може да изпитва различни реакции на тялото под въздействието на метеорологичните фактори. При метеопатите промените във времето могат да доведат до здравословни проблеми, неразположение или влошаване на съществуващите заболявания.

Болестите могат да се появят при хора от всички възрасти, но най-честите жертви на метеопатия са възрастните и хронично болните. Метеопатията засяга жените много по-често от мъжете, както и по-претоварените хора, също така и хората, които водят стресов начин на живот, и хората с тревожност и депресия.

Освен това влиянието на времето много по-често се усеща от градските жители, затворени в тесни офис сгради, без контакт с природата, изложени на замърсяване на околната среда или шум.

Най-честите симптоми на метеопатия включват:

- умора;

- нервност;

- депресивни настроения;

Освен това може да има и промяна в кръвното налягане, гадене, главоболие, ревматични болки, проблеми с концентрацията и слабост на тялото. Днес някои учени говорят за влиянието на електромагнитните вълни върху човешкото тяло, свързвайки го с неразположение, поради което метеопатията често дава симптоми, подобни на депресията - депресия, сънливост, раздразнителност и апатия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари