Meteo Balkans: Стратосферното затопляне вече е в ход

0
Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа
Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа

Прогнозираното стратосферното затопляне вече е в ход и това ще изиграе ключова роля върху определянето на времето през следващият месец.

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа, което ще доведе и до блокиращи обстановки, предизвикани от стратосферното затопляне, съобщи Meteo Balkans.

Нека да припомним, че силен полярен вихър обикновено означава силна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа. Обратно - слабият полярен вихър има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа. Причината за слабия полярен вихър е Стратосферното затопляне.

През първите дни на януари 2023 г. средната месечна температура в повечето райони на България ще бъде с 5 до 12 градуса над климатичната норма, сочат данните базирани на GFS модела.

През този месец очакваме сумарните валежи да са около климатичната норма - в повечето райони те ще са между 45 и 60 л/кв.м, в планините и южните части – от 80 до 100л/кв.м.

Времето през първото десетдневие на януари

В първия ден на новия месец ще бъде облачно, като според ecmwf се очаква преминаващ средиземноморски циклон. Очакват се валежи в периода 3-5 януари, но тенденциите са, че ще бъде топло с температури от 5 до 7 градуса. Валежи от сняг се очаква по планините. Значителни ще са валежите над Централна България.

През следващите дни постепенно ще се понижава и след 7-8 януари температурите ще доближат климатичните норми за януари.

Към края на периода вероятността да се образува силен средиземноморски циклон се повишава и според Европейският модел снеговалежи и по-студено време се очакват от 7 до 12 януари. Очаква се синоптична обстановка с интензивни валежи в Западна и Северна България. Температурите в страната ще се понижат чувствително.

Времето през второто десетдневие на януари

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на многоцентрова област от ниско налягане над Централна Европа и блокиращ антициклон на север от полуострова, което ще доведе до нов пренос на по-топла въздушна маса и температурите отново ще се повишат.

Ще има условия от слаби валежи от дъжд, а в Предбалкана и Североизточна България, както и в планините и от сняг. До края на второто десетдневие на януари ще бъде студено и мразовито с условия за целодневни зимни мъгли. Температурите ще се понижават.

Времето през третото десетдневие на януари

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на област от ниско налягане над Централна и Източна Европа. Температурите отново ще се понижат , а облачността над нашата страна ще е по-често променлива. Ще има условия за по-чести валежи от сняг.

Любопитно: Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

  • Ако на първи януари имаме мъгла, през лятото ще очакваме лошо време с градушки.
  • Годината ще е плодородна, ако нощта срещу Богоявление е облачна, а ако времето е меко, ще има много болести.
  • Ако на Ивановден няма лед, лятото ще е хладно.
  • Ако на Бабинден вали дъжд и сняг, годината ще е плодородна. Пече ли слънце, през февруари ще има мраз.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на 27.12.2023г. и е базирана на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари