Местим стрелките на часовника с час напред на 27 март

3
Преминаваме към лятно часово време в 3:00 часа през нощта
Преминаваме към лятно часово време в 3:00 часа през нощта

Смяната на времето през 2022 година е в неделя, 27 март 2022 година от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.

Това се налага защото България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Няма консенсус между държавите, кога да се спре със смяната на времето, пише bgpochivnidni.

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време. Но към момента няма единодушно решение, както на национално ниво, така и на международно, и изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

През декември 2018 година се разбра, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    darkaveng
    Боже, нали нямаше тази идиотия да продължава! Или то европейските идиоти и сами не знаят какво правят! Пфу, мисирки ниедни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари