Месото на грил повишава кръвното налягане

0
При печенето се освобождават опасни химикали
При печенето се освобождават опасни химикали Снимка: Gotvach.bg

Грилованото месо, независимо дали пилешко, телешко или риба, повишава риска от високо кръвно налягане, съобщи в. "Дейли мейл".

Всички знаят, че червеното месо не се препоръчва при проблеми с кръвното. Рибата и пилешкото се смятат за по-здравословен вариант за барбекю. Американски учени обаче доказаха, че всички видове месо са вредни, когато са гриловани, защото се освобождават опасни химикали. Те възпаляват кръвоносните съдове и увеличават риска от високо кръвно със 17 процента, съобщава БТА.

Според резултатите от изследването на учените от Харвард недопеченото, вареното и суровото месо са много по-безопасни варианти за хипертониците.

Химикалите, освобождавани при печене на месото на висока температура, причиняват оксидативен стрес, възпаление и инсулинова резистентност. Те могат да доведат до атеросклероза, която е предвестник на сърдечносъдовите заболявания.

Учените са използвали данни от две мащабни изследвания, обхванали 32 925 и 53 852 медицински сестри, и друго изследване на 17 104 лекари. За всяко от тези изследвания са записвани ежедневни подробности като начин на живот, хранене и настроение и са правени различни тестове. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари