Мешерето ще забрани на циганите да ровят във фейсбук

0
Мешерето ще забрани на циганите да ровят във фейсбук

Вездесъщият цигански съд мешерето ще забрани на циганите да ровят във фейсбук, защото социалната мрежа ги развращава. Ромските тартори са решени на крути мерки срещу модерното средство за комуникация в интернет, понеже фейсбук удрял по изконните морални ценности на общността. Радикалната идея предложи циганският бос Митко Доков, член на мешерето и на „Областния ромски съюз" в Бургас.

Според „върховния съдия" при следващото събиране на ромския форум, което е планирано около един от най-тачените от циганите празници - Гергьовден, той и още няколко членове щели да предложат да се ограничи въобще ползването на интернет сред ромите в Бургас и региона. Атаката е планирана най-вече срещу ровенето в социалната мрежа фейсбук.

Следващата стъпка била да се мисли за вариант това предложение да бъде отправено и приложено на национално ниво. Митко Доков обясни, че идеята му е пряко свързана със запазването на моралните ценности в ромската общност. За пример видният ром даде Турция, където се готви подобен законопроект. Там обаче подобна забрана има повече политически корени и ограничения, отколкото морални.

Модерната социалната мрежа се оказа враг №1 на девствеността сред циганите, твърди „магистратът". Свалките в мрежата били опасни не само за невръстните момичета, които лесно можели да попаднат на палавник, който да отнеме непорочността им. Фейсбук застрашавал дори семейства с години брак, защото много от разводите били именно заради ухажване в социалната мрежа, на което много напети роми не издържали и зарязвали булките си.

Скандалният маниер младите циганки да се женят дори 10-годишни Митко Доков обясни с все по-важната за общността девственост сред булките. Трябвало да има сватба само тогава, когато се покажела „кръв на чаршафа", за да се пие и „блага ракия". Това било особено важно за калдарашите, бургуджиите и калайджиите.

Децата, които отиват под венчило и малко след това раждат деца, той оправда точно с идеята да бъде запазена честта на младата ромка. Задомяването било превенция срещу опетняване честта на семейството, затова и често бракът предхождал истинското полово съзряване на девойките.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари