Месечните вноски по ипотечните кредити нарасват с до 90 лева

1
Ще се откажат ли хората от покупка на имот с ипотека?
Ще се откажат ли хората от покупка на имот с ипотека? Снимка: Dunavmost

Това заяви кредитният консултант Тихомир Тошев

Експерти по кредитиране очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева. Това ще бъде резултат както от повишаването на лихвите в световен мащаб, така и от решението на БНБ, с което задължава банките да увеличат резервите си.

Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да доведе до влошаването им, припомни кредитният консултант Тихомир Тошев, предава БНР.

"Вдигането на минималните резерви е мярка, която Централната банка използва, за да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си обявява и това, че очаква в следващите месеци нарастване на лихвите и затова иска пазарът да е защитен от бъдещо влошаване на кредитите на потребителите", каза Тошев.

Какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити?

В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 процента, което не е толкова страшно, в момента те се движат между 2 и 2,3 и 2,8", когато говорим за новоотпуснати ипотечни заеми, а при вече изтеглените кредити от този вид?

"При тях също ще има леко нарастване, но то ще е постепенно и повече ще се случи в следващата година. Това означава за средните кредити в различните градове в България по-висока вноска с между 60 и 90 лв.", което според Тошев на фона на ръста на доходите няма да откаже хората от планираната покупка на имот с ипотека.

Какво ще се случи с потребителските заеми?

"Ръстът ще е малко по-висок - около 1 процентен пункт до края на годината, но те са за по-малки суми и това означава още по-ниско увеличение на месечната вноска - между 15 и 30 лева".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари