Мераклии за пазар в Одрин задръстиха границата

0
След по-малко от два часа влизането в Турция вече ще става само с негативен PCR тест
След по-малко от два часа влизането в Турция вече ще става само с негативен PCR тест Видео: bTV

От 23 ч. на 29 декември влизането в Турция вече ще става само с негативен PCR тест

Хиляди българи отидоха на пазар в Одрин днес в последен опит да си напазаруват евтини стоки. От 23 ч. на 29 декември влизането в Турция вече ще става само с негативен PCR тест. Това доведе до струпване на „Капитан Андреево“.

Вечерта трафик на пункта при леките коли в посока Турция почти няма. В обратната посока обаче има опашки, информира bTV.

Всички, които използваха последния ден без PCR тест да отидат на пазар в Одрин, в момента чакат, за да се върнат обратно у нас. И търговци, и Гранична полиция очакват това да са последните опашки на „Капитан Андреево“ през следващите три месеца.

Засега турското правителство е обявило, че отрицателният PCR тест ще е задължителен за всички влизащи поне до март.

Хора от цяла България тръгнаха на пазар в Одрин, защото всичко там, по думите им, е по-евтино. Храната в Одрин също е на половин цена, разказват други, които пътуват всяка седмица.

Изискването за отрицателен PCR тест обаче ще оскъпи поне със 100 лева на човек пътните до Одрин. Мярката е до март и много от хората дотогава ще се въздържат.

Преди мярката да влезе в сила, на „Капитан Андреево“ отчитат рекорден трафик.

Вчерашния ден пътниците бяха около 18 хиляди с около 8000 моторни превозни средства, което се доближава до рекордите, които имаме и през летния период, по времето, когато вървят гастарбайтерите“, съобщи Емил Гочев, началник граничния пункт.

Изискването за отрицателен PCR важи и за шофьорите на камиони. То обаче няма да спре превоза на стоки.

Макар че търговията е основен поминък в Одрин, още преди месец лекарите там алармираха, че заради увеличения брой болни, режимът на влизане в страната трябва да се затегне.

Към момента мярката важи само за влизащите в Турция. Засега България не изисква отрицателен PCR тест на влизащите на наша територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук