Мехмед Дикме: Държавата може да си върне къщи за гости

0
"Не е виновен този, който е ял баницата", категоричен е бившият земеделски министър
"Не е виновен този, който е ял баницата", категоричен е бившият земеделски министър Снимка: Красимир Юскеселиев / Дневник

Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение.

Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на bTV.

Според него основният проблем е, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на тези къщи, тъй като в действителност те не са извършили престъпление. Дикме е категоричен, че основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган, който е Държавен фонд "Земеделие". "ДФЗ допусна безогледно да се строят къщи, за които ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено", добави той. По негови думи можеш за 300 хил. евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. "Така си правиш една райска къща", уточни бившият министър.

Дикме заяви още, че вината в случая не е на бенефициентите, а на контролиращият орган в лицето на ДФЗ. "Не е виновен този, който е ял баницата", категоричен е той. Според него възможността за подобни злоупотреби е заложена в самата наредба. Мехмед Дикме коментира, че ако къщите за гости, построени с европари, не се използват според заложените цели, Фондът има десетки начини да направи субсидията изискуема. "ДФЗ да си поиска субсидията обратно с лихвите или държавата да прибере въпросните имоти", допълни той. По негови думи обаче едва ли ще има връщане на евросредства, тъй като много от проверяваните проекти са с изминал давностен срок. 

Бившият земеделски министър е на мнение, че проверката на прокуратурата е закъсняла и задължително трябва да се търси отговорност защо служителите на фонд "Земеделие" не са писали доклад за тези проблеми.

Според Дикме бившият зам.- министър на икономиката Александър Манолев, на когото миналата седмица беше повдигнато обвинение, по-скоро е злоупотребил със служебно положение и прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да го проверят.

От държавното обвинение твърдят, че Манолев и собственикът на фирмата, получила финансиране от ДФЗ за къща за гости в Сандански, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари