Механизмът зад модела "Пеевски"

1
Да те потупа по рамото шефът на Шести отдел в Шесто управление на ДС
Да те потупа по рамото шефът на Шести отдел в Шесто управление на ДС Снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Разследващ материал на Дневник 

Бел.ред. - Докато правихме в понеделник (28 юни) последна редакция на този текст, ДПС разпространи кадри на председателя на партията Мустафа Карадайъ от предизборна среща в Хасково, на която по повод санкциите на САЩ по закона "Магнитски" той обяснява, че бившият депутат Делян Пеевски не е бил част от ДПС и член на партията, а представител на гражданската квота. Определя го още като приятел на партията, както и като свой "личен приятел". Също така обявява "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал") за организирана престъпна група, която изградила образа на Пеевски. Това прави този текст още по-важен за разбирането на модела и на механизма, по който е станал възможен.

Изминаха 8 години от злополучния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС до санкционирането му от САЩ по закона "Магнитски". Срещу икономическите контрагенти на "модела Пеевски", посочен от американското финансово министерство като генератор на корупция, българските управляващи вземат някакви мерки - посочват фирми и свързани лица, блокирани са сметки, преглеждат се договори, които да бъдат прекратени.

Моделът обаче просъществува толкова успешно благодарение не само заради икономическата си хранителна среда, а и заради стабилна политическа протекция и солидна поддръжка от съдебната система. Без съмнение прокуратурата го подкрепяше през цялото време и благодарение на нея нито едно разкритие не стигна до съществено разследване и наказване на виновните. Вместо Пеевски, разследвани ставаха политически опоненти, икономически конкуренти или нарочени за превземане бизнеси, както и критични медии.

Тези пазители на статуквото няма да бъдат засегнати от санкциите на САЩ. Важно е обаче да бъдат припомнени или осветени. "Дневник" проследи по публични източници кои бяха основните жалони на кариерата на "успелия млад човек", участници в изграждането и поддържането на модела.

Политическата подкрепа

Първите 13 години на Пеевски в политиката са описани в статията "Поименно: Кой създаде Пеевски" на "Капитал" преди 8 години. Накратко: Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров прави 21-годишния студент свой парламентарен секретар и го вкарва в борда на директорите на "Пристанище Варна" през 2001 г. През 2003 г. амбициозният кадър на НДСВ завършва право в Югозападния университет в Благоевград, декан му е проф. Александър Воденичаров, който в края на същата година става член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на ДПС. През 2005 г. Пеевски става член на Благоевградската адвокатска колегия, до 2001 г. ръководена от Васил Петров. Той е баща на жената, която първа ражда дете на Пеевски, и член на Висшия адвокатски съвет към онзи момент, а по-късно член на ВСС от квотата на ДПС от 2012 до 2017 г.

През пролетта на 2005 г. Пеевски е назначен за следовател в Столичната следствена служба - стопански отдел, без да има необходимия 2-годишен юридически стаж, по предложение на шефа на националното следствие Ангел Александров - близък приятел на Ахмед Доган. През есента на същата година премиерът Сергей Станишев назначава Пеевски за заместник на министър Емел Етем в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии.

През 2007 г. на тази длъжност го сварва корупционен скандал - тогавашният шеф на държавния "Булгартабак" Христо Лачев обвинява зам.-министъра Пеевски и Ангел Александров в натиск. Уволнен е, но тъй като разследването е прекратено, отново е възстановен от Станишев на длъжността зам.-министър.

През юли 2009 г. Ахмед Доган предлага Пеевски за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Зад него застават групата на ДПС и депутатите от БСП: Антон Кутев, Асен Гагузов, Валентина Богданова, Георги Петърнейчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Евгений Узунов, Евгений Желев, Емилия Масларова, Захари Георгиев, Кирил Добрев, Мая Манолова, Милена Христова, Пенко Атанасов, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Румен Такоров, Румен Петков, Спас Панчев и Стефан Данаилов. Кандидатурата е отхвърлена благодарение на поименно гласуване - останалите се срамуват открито да подкрепят кандидата.

През юни 2013 г. Пламен Орешарски предлага Делян Пеевски за председател на ДАНС. По признания на депутати от БСП пред "Дневник" ги събрали и им казали, че или избират Пеевски, или правителството пада.

От БСП решението е подкрепено от 81 души. От ДПС гласуват всички членове на парламентарната група (имената на всички гласували вижте най-долу в текста). Впоследствие решението за Пеевски беше защитено и от различни министри от кабинета "Орешарски". Сред тях е дори министърът на културата Петър Стоянович, пише "Капитал".

Изборът е проведен в рамките на 15 минути. Оказва се, че ДАНС с временен председател Владимир Писанчев е снабдила кандидата с разрешение за достъп до секретна информация в невиждана досега предварителна експресна процедура. Веднага след като е избран, новоизпеченият шеф на ДАНС се среща с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев, за да набелязват "основни насоки и приоритети".

Ден след избора си Пеевски е принуден да подаде оставка, но политическата подкрепа за него не спира с мащабните протести и падането на правителството на Орешарски.

Следващият кабинет на ГЕРБ е официално в коалиция с "Реформаторския блок", но представителите на коалиционните партньори подават оставки от министерските си постове, тъй като се сблъскват в задкулисието, което всъщност е в коалиция с кабинета на Бойко Борисов. Метафората на това управление става въпросът, зададен на премиера от българин в Лондон: като се погледне в огледалото, вижда ли Пеевски.

Борисов прави всичко възможно да се разграничи, като се защитава, че му "пришиват" Пеевски, че не общува с него. Никой обаче не му вярва.

През юни тази година, в разследване на Антикорупционния фонд, в направени със скрита камера записи, се чува бившият съветник на Яне Янев да обяснява, че Пеевски е 100% към Борисов, а не с Доган и че дори дал 11 депутата за ГЕРБ за изборите на 4 април (виж повече в края на текста).

Че има отношения между ГЕРБ и Пеевски впрочем е ясно още от 2010 г., когато успелият мъж е сниман в бар с финансовия министър от правителството на Борисов - Владислав Горанов. През 2020 г. Горанов е сменен като "министър на ДПС", заедно с още двама министри, а в предизборната кампания отново е "острие" на ГЕРБ.

В началото на тази година, и президентът Румен Радев, посочва Пеевски и Борисов като "ортаци в бизнеса".

Немаловажен е въпросът с отсъствията на Пеевски от парламента. Като депутат от три Народни събрания той има малък брой явявания на работното си място. Според правилата на парламента при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец Народното събрание не поема повече от една трета от т.нар. представителни разходи на депутата и удържа и две трети от месечното му възнаграждение. Случаят с Пеевски не е такъв - неговите отсъствия са извинявани и си е получавал заплатата. Извинявал ги е председателят на парламентарната група на ДПС, а председателките на последните два парламента, в които е депутат - първо Цецка Цачева, след това Цвета Караянчева, не са възразявали.

И друга политическа помощ: младият успял човек получава и още един скъп подарък от данъкоплатците - безплатна охрана от НСО. Чак 5 години по-късно, при отмяната й, се изяснява, че тя е заради сигнал за убийство, който обаче изобщо не се доказва.

Съдебната "патерица"

Младият Пеевски започва да бъде подпиран още с първото си назначение в съдебната власт като следовател - заради липсата на двегодишен стаж, което по принцип е непреодолимо препятствие за младите юристи, които желаят да влязат в системата. През пролетта на 2005 г. обаче ВСС го назначава. Протоколът от това заседание не може да бъде намерен на страницата на съвета, но по това време това назначение не е прецедент - по същия начин в системата влизат, без да отговарят на условията, куп деца на хора от властта.

Не знаем кои са гласувалите "за", но очевидно са мнозинство.

Когато Пеевски е уволнен през 2007 г., след като директорът на "Булгартабак" разказва, че младият зам.-министър искал да получава ежемесечни "вноски" от холдинга и го е принуждавал да сключва договори с фирми, близки до ДПС, срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. Прокурорът по делото е Иванка Трифонова. Тя заявява пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. След три месеца Софийската градска прокуратура прекратява разследването поради липса на доказателства. Оказва се, че единственият независим свидетел не бил потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев - обяснява го лично главният прокурор по това време Борис Велчев, днес председател на Конституционния съд. Прокурор Трифонова мълчи. И, естествено, Пеевски е възстановен на поста си. Според "Капитал" - след интензивен натиск от ДПС.

На 16 май 2007 г. обаче, веднага след уволнението, Висшият съдебен съвет отказва да възстанови на работа като следовател уволнения зам.-министър Пеевски. Тъй като преди това е работил в Столичната следствена служба и по закон мястото му се пази, той бърза да се върне там. След проведеното тайно гласуване резултатът е: 8 "за", 10 "против", 2-ма "въздържали се". Председателят на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова заявява, че е гласувала против - след като той няма морални качества, за да бъде зам.-министър, значи няма и за магистрат. Колегите й приемат, че така ще мотивират решението си срещу Пеевски.

По-късно състав на ВАС с председател Стефка Стоева и членове Захаринка Тодорова, Надежда Джелепова, Марияна Дечева отменя решението на ВСС. Мотивът е, че "законът не поставя като изискване при възстановяване на освободените от длъжност заместник-министри в съдебната система да бъдат разглеждани техните морални качества".

Обвързан с решението на ВАС, на 14 ноември 2007 г. ВСС го връща на работа. Само двама от членовете му - Петър Стоянов и Пламен Стоилов, гласуват против. Пеевски не остава дълго следовател - съвсем скоро Станишев го връща в правителството.

През 2013 г. във ВСС отново започва кадрил с назначаване и освобождаване на Пеевски в следствието. През март е възстановен два часа след края на последното заседание на 41-ото Народно събрание. За връщането му са гласували 18 от членовете на съвета, двама са били против и двама са се въздържали. Още преди заседанието председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров парира всякаква съпротива с думите: "Ако откажем да го възстановим, ще бъдем в нарушение".

Тодоров е бивш следовател в Столичното следствие, където се засича с Пеевски и Петьо Петров (Еврото - главен герой на разследването "Осемте дждуджета"), възпитаник на школата на МВР, която завършва една година преди Иван Гешев, и един от най-верните защитници на главните прокурори Цацаров и Гешев. "Капитал" го нарича "военното крило на главния прокурор". През май 2017 г. Тодоров е засечен в офиса на Васил Божков, за което дава обтекаеми обяснения.

"Право на всеки народен представител е да се върне на заеманата преди това длъжност", казва през 2013 г. тогавашният главен прокурор Цацаров. Без дискусия ВСС възстановява Пеевски в следствието. За решението гласуват 17 души, като трима са против и трима се въздържат. Още тогава е ясно, че Пеевски се връща само за броени дни и едва ли ще работи нещо, защото ще влезе в листите с кандидати за следващия парламент.

Три седмици по-късно ВСС отново освобождава Пеевски като следовател и му оставя вратичка да се върне в системата пак. Преди гласуването между членовете на съвета възникна спор дали да смятат освобождаването на бившия депутат за оставка от системата, както предлага членът на ВСС Калин Калпакчиев. Позицията на Калпакчиев предизвиква гневната реакция на Цацаров и страстно противопоставяне от Ясен Тодоров. Резултатът от гласуването е: 17 гласа "за" временно освобождаване на следователя Пеевски, 1 въздържал се и трима против.

Мнозинството във ВСС продължава да играе в "отбора" на Пеевски. През ноември 2013 г. например комисията по атестиране, и по-конкретно членовете й Милка Итова, Камен Иванов, Светла Петкова, Даниела Костова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров, отказват на журналист от "Сега" информация дали Пеевски има статут на несменяем и кога евентуално го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил. Причината за отказа: Пеевски не бил съгласен да се оповестява тази информация. И Христо Динев, оглавяващ Софийската градска прокуратура, отказва да отговори на запитване от в. "Капитал" колко дела е решил следователят Пеевски. По-късно и делата на Ясен Тодоров се оказват тайна.

Драмата със статута на неуспелия шеф на ДАНС се пренася в Конституционния съд, който трябва да реши може ли да се върне като депутат, или трябва пак да прибягва до следствието. Съдиите не събират необходимите 7 гласа, и така Пеевски все пак остава депутат. Съставът на съда по това време е: Димитър Токушев, председател, и членове: Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова , Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев. За оставането му в парламента гласуват Токушев, Киров, Стойчев, Стоева, Велчев и Илиев - те са на мнение, че пълномощията му като депутат не са прекратени, защото парламентът не е гласувал изрично оставката му.

Пунев, Ненков, Маркова, Ангелов и Анастасов смятат, че "когато народен представител приема да заеме друга държава длъжност, освен министър, той поема и евентуалните неблагоприятната последица при освобождаване от длъжността да не може да бъде възстановен като народен представител". Според Цанкова искането е недопустимо, защото "с избора за председател на ДАНС Пеевски престава да е народен представител".

Кадруването на модела

Изборът на Цацаров и Гешев за главни прокурори без съмнение е част от крепенето на модела. Заради отказа им не само изобщо да го разследват, а заради страстта им да му адвокатстват. Като шефове на държавното обвинение и двамата се ангажираха да разследват дали някой не иска да убие Пеевски, но нямаха никакъв успех по сигналите срещу самия Пеевски. По идентичен начин не бяха разследвани съмненията за търговия с влияние, свързани с Бойко Борисов, и бяха игнорирани абсолютно всички сигнали срещу него. Затова пък всички прокурори, работили или не работили по важните казуси, получаваха бонуси.

Цацаров стана главен прокурор със странна процедура, измислена специално за него - двамата му конкуренти така и не бяха гласувани, след като той получи 18 гласа. Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която ръководеше избора, пък призова членовете на ВСС да не правят изказвания за кого ще гласуват, за да не нарушат тайната на вота. Така остана мистерия как номираният от 7 човека кандидат: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева, изведнъж се оказа фаворит и на номиниралите Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Кариерата на Пламен Георгиев също е показателна за това как моделът кадрува - след като не забелязва Борисов в разследването "Мишо Бирата", той е изхвръква нависоко - в спецпрокуратурата, в министерството, начело на антикорупционната комисия, където обяви Пеевски за "един от най-чистите хора в държавата". Днес Георгиев е консул във Валенсия, където беше пратен "на завет" след скандала с апартамента и терасата с барбекю - част от скандал с евтините жилища на правителството на ГЕРБ и Патриотите.

Гешев беше избран като единствен кандидат с две гласувания и 20 на 4 гласа във ВСС. И двата пъти го подкрепиха: Сотир Цацаров, Георги Чолаков, Боряна Димитрова, Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, Георги Кузманов, Даниела Машева, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Евгени Диков, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Цялата енергия на последните състави на ВСС е насочена срещу критиците на модела "Пеевски". Мнозинството в съвета от години отказва да се занимава със сигналите за влиянието на Пеевски при назначенията на съдебни ръководители. Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд, разказа преди време как се е явил на нещо като кастинг за одобрение. От разказа му не последва нищо. Преди това през 2014 г. ВСС отказа да се занимава и с откровенията на съдията Веселин Пенгезов, който в прав текст заяви публично, че "Доган и Пеевски диктуват на главния прокурор". На 3 май 2019 г. Съюзът на съдиите поиска ВСС да провери дали Пеевски кадрува в правосъдието. Отново нищо не последва.

А през декември същата година Бойко Борисов удиви публиката с разсъждението си, че членовете на ВСС от парламентарната квота са му пряко подчинени и той може да им казва за кого да гласуват.

Завесата на задкулисното кадруване на кръга около Пеевски се повдигна многозначително при избора на Гешев за главен прокурор. Тогава Цацаров заяви, че "изборът се случва в две други сгради", а не в тази на ВСС, а Борисов потвърди, че едната е неговият кабинет. След това Боян Магдалинчев, който представлява ВСС, припомни думите на Румен Ненков, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд: "Аз нямам съмнение, че политическата класа по някакъв начин има участие в избора на тези фигури". И нито самият Магдалинчев, нито мнозинството във ВСС сметна това за проблем. Напротив, изборът на главен прокурор протече точно по този модел, докато Цацаров и Магдалинчев уверяваха, че думите им не се отнасят за Гешев.

Познанство на Гешев и Пеевски повдига въпроса за конфликт на интереси при разследването на бившия вече депутат. Той обаче никога не е поставян на дневен ред. А би трябвало, защото Гешев не видя ролята на Пеевски в разследването за КТБ, така както не видя ролята и на Путин и Обама. Това цинично отношение има своето обяснение, но нито една институция не е проявила смелост да го установи.

Подкрепа за модела идва и от съда - например ВАС отказва да провери къде живее Пеевски, а Софийският административен съд блокира въпроси за дома на Гешев.

Спецсъдът също е носеща колона на модела - той праща в килии, без да са осъдени, всички неудобни бизнесмени. Повечето от тях сочат като поръчител на разправата с тях именно олигарха, санкциониран от САЩ.

Хората на Пеевски

Въпреки че преди 8 години Пеевски не оглави ДАНС, експерти твърдят, че е влязъл "през задния й вход с идването на Борисов". Служебният кабинет сега уволни куп хора, известни като "човека на Пеевски", "лейтенанта на Пеевски", включително от ръководството на ДАНС.

Светлина върху "разстановката" в трите власти при управлението на Борисов хвърля бившият му антикорупционен съветник Яне Янев в последното разследване на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

"На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е казал: "До дупка". Това няма как да стане без Борисов. Такова е моето заключение. (...) И третото нещо е свързано с възможността да се провери има ли синхрон, все още, след новата политическа ситуация, Гешев - Цацаров - Ушев. И това нещо по отношение на вашия човек, дали е в оня списък за бърз контрол. (...) Пеевски на последните избори, сега на четвърти, които бяха, заедно Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившият министър. (Бившият министър е Младен Маринов - бел. ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде, бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100 процента на подчинение на Борисов. Той, Доган с Доган всичко приключи."

Медиен издател

Като говорим за "асоциирани лица" по закона "Магнитски" е добре да си припомним и медийната компания, в която пребиваваше Пеевски години наред. Освен собствената си медийна група, той направи широк кръг, в който влязоха национални хартиени всекидневници, сайтове, телевизии.

Те още в началото се дистанцираха от Етичния кодекс на българските журналисти, спряха да го спазват и се заеха с негласно обявена, но ясно демонстрирана пропаганда на властта. Много от тези медии бяха финансирани с пари от рухналата КТБ, които останаха невърнати.

----------------------------
Гласували за избора на Пеевски в ДАНС от БСП: Александър Паунов, Антон Кутев, Атанас Зафиров, Атанас Пъдев, Атанас Мерджанов, Борис Цветков, Борислав Гуцанов, Валентина Богданова, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Васил Антонов, Георги Андреев, Георги Мърков, Георги Борисов, Георги Свиленски, Георги Анастасов, Георги Гьоков, Деница Златева, Деян Дечев, Димитър Горов, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Добрин Данев, Дора Янкова, Евдокия Асенова, Екатерина Заякова, Емил Райнов, Жара Пенева, Жельо Бойчев, Захари Георгиев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Илия Баташки, Йордан Стойков, Йордан Младенов, Йорданка Йорданова, Калин Милчев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Красимир Мурджев, Красимир Янков, Лазар Попов, Любомир Петков, Маргарита Стоилова, Мариана Тотева, Мариана Бояджиева, Мартин Захариев, Мая Манолова, Методи Костадинов, Милка Христова, Милко Багдасаров, Минчо Минчев, Михаил Миков, Николай Петев, Николай Малинов, Павел Маринов, Петър Курумбашев, Петър Мутафчиев, Петър Кънев, Петър Дулев, Пламен Славов, Росен Малинов, Румен Гечев, Румен Йончев, Светла Бъчварова, Сергей Станишев, Сияна Фудулова, Смиляна Нитова-Кръстева, Спас Панчев, Станислав Владимиров, Стефан Танев, Стефан Данаилов, Страхил Ангелов, Таню Киряков,Татяна Буруджиева, Тодор Радулов, Филип Попов, Христо Монов, Явор Куюмджиев, Явор Гечев.

Гласували от ДПС: Алиосман Имамов, Ахмед Башев, Веселин Пенев, Георги Горанов, Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Дурхан Мустафа, Емил Иванов, Ердинч Хайрула, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Лютви Местан, Мехмед Атаман, Митхат Метин, Мустафа Карадайъ, Мустафа Ахмед, Невин Хасан, Нигяр Джафер, Петър Ангелов, Петя Раева, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Сергей Кичиков, Тунджай Наимов, Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова, Халил Летифов, Хами Хамиев, Хамид Хамид, Хасан Хаджихасан, Христо Бисеров, Хюсеин Хафъзов, Четин Казак, Шендоан Халит, Щерьо Щерев и Янко Янков.

 

 
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари